Etno festival pod sloganom „Bogatstvo različitosti“ koji će se od 24. do 26. juna održati u Krčedinu na Zekinom salašu ima za cilj da, prvi put na jednom mestu, afirmiše nematerijalno kulturno nasleđe Srbije, koje se ogleda u običajima, narodnom stvaralaštvu, starim zanatima, tradicionalnoj hrani i piću – saopšteno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Turističkoj organizaciji Srbije.


Projekt menadžer festivala Ivan Krivec istakao je da je Zekin salaš restaurirano paorsko domaćinstvo nedaleko od međunarodnog puta E75, 50 kilometara od Beograda i 33 kilometra od Novog Sada. – Uz festivalske sadržaje posetiocima će ponuditi i svoj etno restoran, letnju baštu, vinoteku najboljih sremskih vina. Organizator Etno festivala su Sremska kuća d.o.o. i Centar za toleranciju i održivi razvoj iz Krčedina u saradnji sa Turističkom organizacijom opštine Inđija – naglasio je Krivec. On je dodao da će posetioci biti u prilici da uz pesmu i igru dožive svadbeni običaj „Jasenice“ iz Gruže, običaj poklada „Mačkare“ iz Srema, žetelačke običaje „Dužijanica“ sa severa Bačke. Na pozornici će se predstaviti folklorni ansambli Slovaka iz Padine, Bunjevaca iz Tavankuta, folklorni ansambl iz Srema, pevačke grupe iz Knića, Nove Varoši i Kovačice, arhaične pesme „iz vika“, najbolji trubači sa Zlatibora i Zlatara, tamburaši iz više mesta Vojvodine, kao i gosti, učesnici iz Belišća koji će predstaviti etno baštinu Baranje. Iz raznih krajeva Srbije na festival će doći medokolačari, grnčari, korpari, slamarke, drvodeljci, pčelari, proizvođači sapuna i rakije na tradicionalan način. Domaću radinost, tradicionalnu hranu i raznovrsne rukotvorine od tkanja, veženja i pletenja predstaviće udruženje žena iz Iriga, Banoštora, Inđije, Golubinaca i drugih mesta. Među etno suvenirima posebnu pažnju će privući drveni predmeti oslikani detaljima pirotskog ćilima, keramika od slanog testa i likovne minijature od slame. Turističku ponudu svog kraja sa akcentom na etno obeležja predstaviće turističke organizacije Pirota, Zlatibora, Subotice, Nove Varoši, Sombora, Kovačice, Kanjiže, Vršca, Kovina, Inđije, Pančeva i drugih opština. Zlatibor će predstaviti i najznačajniji etno projekat tog kraja „Staro selo“ u Sirogojnu. Sa svojim izlagačima predstaviće se Regionalne privredne komore Novog Sada i Srema.

Prvog dana festivala nakon svečanog otvaranja biće održan okrugli sto na temu „Turistička valorizacija nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije“ uz učešće predstavnika nadležnih ministarstava, privrednih komora, turističkih organizacija i ustanova kulture. U galeriji Zekinog salaša biće priređene dve izložbe „Naivna umetnost Kovačice“ i „Drvo u primenjenoj umetnosti“. Zuzana Vereski će oslikavati ruke a Jan Nemeček demonstrirati proces izrade violina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari