Brnabić: Budžet nije izborni, već razvojni 1Foto: BETA/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS

Predloženi budžet za 2020. godinu nije izborni, već je razvojni i doprineće porastu životnog standarda građana u svakom smislu, kao i privrednom rastu i napretku zemlje, rekla je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

„Budžet predviđa bolje plate zaposlenih, poboljšanje stanja u zdravstvu i školstvu, kulturi, ulaganje u kulturu, kao i ‘bolje targetiranje socijalne zaštite’. Za kapitalne investicije u budžetu opredeljeno je 260 milijardi dinara, a značajna sredstva su opredeljena za izgradnju infrastrukture – Moravskog i Fruškogorskog koridora, autoputa ka BiH i luci Drač, ali i za izgradnju pruge ka Budimpešti i drugim destinacijama“, rekla je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, predstavljajući pred poslanicima republičkog parlamenta budžet za narednu godinu kojim su predviđeni budžetski prihodi od 1.314,5 milijardi dinara i rashodi od 1.334,7 milijardi dinara, tako da će deficit iznositi 20,2 milijarde dinara, odnosno 0,3 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Za razliku od premijerke poslanici opozicije smatraju da je budžet izrazito predizborni i da pokazuje da vlast ozbiljno shvata predstojeće parlamentarne izbore.

Pored premijerke Srbije raspravi u parlamentu prisustvuje i ministar finansija Siniša Mali, kao i ministri poljoprivrede Branislav Nedimović, rada Zoran Đorđević, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, ministar sporta Vanja Udovičić, ministri bez portfelja Nenad Popović i Milan Krkobabić i ministar ekologije Goran Trivan.

Zanimljivo je da će poslanici imati dupšlo više vremena za raspravu nego do sada. Naime, na predlog SNS usvojeno da rasprava traje deset, umesto pet sati.

Predloženim budžetom, navela je Brnabić, ne ugrožava se privredni rast, ali se smanjuje javni dug i predviđa smanjenje javnog duga, procenjeni privredni rast u 2020. godini je četiri odsto, a inflacija dva odsto. Za 0,5 odsto biće smanjen doprinos poslodavaca penzionom fondu, a minimalna zarada biće povećana na 30.022 dinara od 1. januara.

Premijerka je ukazala da je Srbija, po privrednom rastu u trećem kvartalu ove godine druga u Evropi, posle Mađarske, ali je priznala i da je u prvih šest meseci rast bio manji od planiranog, pravdajući to činjenicom da je u 2018. rast bio veliki, a da je potom usledila jaka zima, zbog koje nije bilo radova u infrastrukturi.

“U četvrtom kvartalu očekujemo nastavak rasta, tako da bi u ovoj godini on trebalo da bude 3,7-3,8 odsto. I poljoprivreda beleži odlične rezultate i verujem da će ove godine biti prevaziđeni rezultati iz prošle, sa rastom izvoza većim od 20 odsto. Budžetom za 2020. godinu predviđeno je ulaganje 7,7 milijardi za obnovu infrastrukture u zdravstvu, 40 odsto više nego u 2018”, navela je Brnabić i konstatovala da je rastu bruto domaćeg proizvoda najviše doprineo sektor usluga – informacionih i komunikacionih tehnologija, turizma i saobraćaja i da se njihov rast očekuje i u sledećoj godini.

Poslanici vlasti listom su hvalili budžet za narednu godinu, ponavljajući kako je on razvojni, a ne predizborni i da se njime velika pažnja posvećuje porastu životnog standarda građana. Naprednjaci su ocenili da je to budžet po meri građana Srbije i da je dobro što je budžet gotovo dupliran za zaštitu životne sredine.

Za razliku od premijerke koja tvrdi da je budžet razvojni samostalni poslanik Đorđe Vukadinović, međutim, smatra da je „predlog budžeta nesumnjivo i nedvosmisleno predizborni, kao što je bio i rebalans budžeta koji je nedavno usvojen“ i da „vlast pokazuje da vrlo ozbiljno shvata predstojeće izbore i šalje poruku biračima da očekuje da ponovo dobije njihov glas“.

Vukadinović ne spori da je to legitimno, ali da nije uverljivo pričati kako je budžet razvojni jer on je predizborno motivisan i u velikoj meri potire pozitivne stvari koje su postignute i ocenu koju je fiskalni savet izrekao.

Vojislav Šešelj, šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke, pohvalio je vladu Srbije jer je u budžetu uspela da smanji za duplo izdvajanja za penzije u odnosu na 2012. godinu, što znači, kako je naveo da je penzijski fond počeo da se puni. On je pozvao je vladu da posebnim zakonom vrati penzionerima ono što im je oduzela i da će kad tad to morati da uradi jer će listom svi koji budu tužili u Strazburu dobiti sporove.

Odgovarajući Šešelju, premijerka je rekla da je svojevremena politička odluka o povećanju penzija napravila rupu u fiunansijama i to nije realno da se takva politička odluka i dalje sprovodi. Navela je da je potpuno realno planirano povećanje penzija za narednu godinu, jer to nije populistička odluka.

“Penzije su danas mnogo više, ali su na realnim osnovama i ne kasnimo nijedan dan sa njihovom isplatom“, ocenila je Brnabić zahvaljujući još jednom penzionerima što su podneli najveći teret reformi.

Opozicija koja bojkotuje parlament, predloženi budžet komentarisala je u skupštinskom holu.

Tako je Zoran Živković, poslanik Nove stranke, ocenio da je ovo predizborni budžet i da je na teret realnog sektora odlučeno da se povećaju plate u javnom sektoru, a da će najveće povećanje biti u MUP-u Srbije, verovatno sa ciljem da oni spreče da “se predsedniku ubuduće stavljaju telefoni na 30 santimetra od nosa“.

On je primetio i da nema stavke u budžetu za izgradnju gondole i kaže da mu je drago da je neko imao gram pameti i da je zbog estetike odustao od toga, ali i da se izgleda odustalo od izgradnje novog mosta, umesto starog železničkog.

Boško Obradović, poslanik Dveri, ocenio je da bi u budžetu bilo više para “da nas funkcioneri iz SNS, njihovi rođaci i bliski prijatelji nisu opljačkali”, a samostalna poslanica Aleksandra Čabraja podsetila je na prošlogodišnju raspravu o budžetu koji je bio neposredan povod za bojkot parlamenta, pre svega zbog tadašnjih “bravo amandmana vladajuće većine “.

Ona je konstatovala da iako više nema tih amandmana i dalje nema dovoljno vremena za podnošenje amandmana na budžet, ali i da je opozicija očigledno odustala od paralalenog parlamenta u skupštinskom holu. Ona je navela da je budžet za kulturu iznosi 0, 73 odsto i da to dovoljno govori o tome kakav je tekst najvažnijeg zakona za narednu godinu.

Obradović: Špijunska afera potvrđuje da je u Srbiji bolestan politički sistem

“Slučaj moguće špijuske afere pokazuje koliko je u Srbiji bolestan politički sistem, jer je premijerka Ane Brnabić dala ‘suludu izjavu’ da je predsednik države Aleksandar Vučić naložio službama da rade svoj posao i ispitaju slučaj. To je njihov posao, šta ima Vučić da im naloži da ga rade“, rekao je Boško Obradović, lider pokreta Dveri na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije i dodao da je poznato da je premijerka bez svog mišljenja i da po njega ide kod Vučića, a onda, pošto mora da pomene da je nešto važno uradio za državu, kaže takvu neboluzu da je naložio bezbednosnim službama da rade svoj posao.

On je naveo da o aferi zna samo ono što se pojavilo u medijima, ali i da ga zanima zašto još nije dobio odgovor na pitanje od pre dve godine koje je glasilo – da li je Brnabićeva agent stranih interesa, obzirom da je radila za „sumnjive međunarodne ogranizacije“, za američke nevladine organizacije i kompanije. Naveo je i da nije dobio odgovor da li je premijerka prošla bezbednostnu proveru da radi u Vladi“.

Obradović je pozvao republičkog tužioca Zagorku Dolovac i tužioca za organizovani kriminal Mladena Nenadića da rade svoj posao i da, zbog slučaja trgovine oružjem, pokrenu postupak protiv ministra policije Nebojše Stefanovića i njegovog oca Branka Stefanovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari