Brnabić: Otvoreni za sva rešenja za put BG-SA 1Foto: Vlada Srbije / Slobodan Miljević

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Sevojnu da je Srbija otvorena za sva predložena rešenja za trasu autoputa Beograd-Sarajevo, ali da će „gurati“ ono rešenje koje za Srbiju ima najviše smisla.

„U ovom trenutku važno nam je da polovinom godine završimo deo puta Obrenovac-Ljig i da konačno započnemo deo Preljina-Požega, a paraleno sa tim da završavamo pregovore oko Moravskog koridora i tako spojimo Koridor 10 i 11“, rekala je Brnabić prilikom posete Sevojnu.

Ona je obišla pogone Valjaonice bakra Sevojno i rekla je da je odlično što u užičkom kraju postoji dinamična domaća privreda oslonjena na namensku industriju podsećajući na kompaniju Prvi partizan koja zapošljava 1.600 ljudi, Valjaonica bakra više od 1.100, a valjaonica Impol Seval oko 700.

„Ovo je dobar primer da se ekonomija Srbije zasniva na lokalnom razvoju i lokalnoj privedi. Što je jača namenska industrija to će jače biti i ove kompanije, ocenila je Brnabić.

Prema njenim rečima, Ministarstvo odbrane ima odlične planove za razvoj namenske industrije, što bi trebalo da bude jedna od okosnica daljeg razvoja Srbije.

Brnabić je navela da se Srbija sve više mora oslanjati na domaću privedu, ali da se neće odustati i od stranih investicija, podsećajući da je Srbija u 2017. godine sa 2,6 milijardi evra bila apsolutni lider po privlačenju direktnih stranih investicija u ovom delu Evrope.

Nebojša Ćirić, predsednik „East point Holding“ u čijem većinskom vlasništvu je Valjaonica bakra, rekao je da je ta kompanija jedna od glavnih dobavljača namenske industrije sa izvozom od 100 miliona evra i neto izvozom od 60 miliona evra.

„Mi kao privatna kompanija imamo odličnu saradnju sa Vladom Srbije. Očekujemo da ćemo povećati prodaju, proizvodnju i uspostaviti saradnju sa novom fabrikom u Ševaricama“, rekao je Ćirić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari