Brnabić: Punim kapacitetom ulazimo u elektronsko pravosuđe 1Foto: Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da će Srbija, ako se sve završi po planu Vlade i Kancelarije za IT i eUpravu, postati državna uprava koja je u potpunosti servis građana.

Ona je, kako je saopšteno iz Vlade, na konferenciji za novinare povodom nagrade koju je dobila Kancelarija za IT i eUpravu za doprinos i unapređenje informacionog društva u Ženevi, navela da je to još jedan pokazatelj da mali tim može da postigne velike rezultate za kratko vreme.

„Ponosna sam što smo počeli da pokazujemo na svim frontovima da Srbija ima potencijal, znanje, političku volju da informacione tehnologije i digitalizaciju izguramo i da se pozicioniramo prvo kao lider u regionu, a onda i kao lider u Evropi“, navela je Brnabić, a saopštila vlada.

Prema njenim rečima, u informacionim tehnologijama i digitalizaciji se krenulo iz minusa i prva stvar koja je morala da se uradi da bi se uspostavila eUprava je ta da se prebace matične knjige u elektronski oblik.

Premijerka je najavila da će sutra parlament glasati za izmene i dopune Zakona o državljanstvu i da će Vlada Srbije odmah potom početi da radi na tome da se prebace i podaci o državljanstvu u elektronski oblik.

„Više od tri miliona građana Srbije nema tačne adrese stanovanja i suočavaju se sa problemima da imaju kuću u ulici koja nema ime ili su u ulici sa imenom, ali kuća nema broj.  Započelo se sa radovima da se napravi centralni adresni registar“, istakla je Brnabić.

Nabrajajući sve projekte koji su do sada realizovani, premijerka je rekla i da je posebno važno i to što se punim kapacitetom ulazi u elektronsko pravosuđe.

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović ije rekao danas da je nagrada veliki uspeh Kancelarije i cele vlade.

Kancelarija za IT i eUpravu, podsećaju iz Vlade, pobedila je na Forumu Svetskog samita o informacionom društvi (WSIS) u Ženevi u konkurenciji od ukupno 685 prijavljenih i 492 nominovana projekta vladinih institucija, kompanija, organizacija civilnog društva iz celog sveta. Svetski samit o informacionom društvu od 2012. godine organizuju ITU, UNESCO, UNDP i UNCTAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari