Brnabić šefu Misije MMF: Postigli smo bolje rezultate od predviđenih, očekujemo rast od šest odsto 1Foto: Beta/ Slobodan Miljević

Premijerka Srbije Ana Brnabić izvestila je danas šefa Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Jana Kesa Martejna da su u prvom kvartalu 2021. godine postignuti bolji ekonomski rezultati od predviđenih i da očekuje da će Srbija postići projektovani godišnji rast od šest odsto zahvaljujući „velikim kapitalnim projektima i ulaganjem u infrakstrukturu“.

U saopštenju Vlade Srbije navodi se da je Brnabić sa Martejnom putem video-linka razgovarala o novom aranžmanu savetodavnog karaktera, koji će biti potpisan sa tom međunarodnom institucijom, koji bi bio usmeren na sprovođenje i završetak strukturnih reformi i očuvanje postignute fiskalne stabilnosti.

Brnabić je istakla da je Vlada Srbije opredelila ekonomski paket mera za podršku privredi i građanima, što će, kako je ocenila, u mnogome doprineti održanju ekonomske stabilnosti u teškim epidemiološkim uslovima.

Rekla je da očekuje da će zahvaljujući uspehu vakcinacije u Srbiji biti omogućeno i dalje otvaranje domaće ekonomije.

Кada je reč o privrednom rastu u 2021. godini, Martejn je istakao da je Srbija pokazala, uprkos teškim uslovima pandemije, stabilnost i mogućnost brzog oporavka.

Ocenio je i da su u prošloj godini ostvareni rezultati bolji od očekivanih, zahvaljujući paketu ekonomske podrške privredi.

„Ono što nas očekuje u narednom periodu, a što će biti i okosnica novog aranžmana, je reforma javnih preduzeća i nastavak reforme Poreske uprave“, naveo je Martejn.

Brnabić je kazala da je Srbija već ostvarila prvi korak u reformi javnih preduzeća, usvajanjem Strategija državnog vlasništva i upravljanja privrednim subjektima koji su u vlasništvu Srbije za period od 2021. do 2027. godine, a da sledi i usvajanje akcionog plana.

Govoreći o borbi protiv sive ekonomije, Brnabić je istakla da se radi na uvođenju onlajn fiskalizacije, koja je definisana i kroz nedavno doneti Zakon o fiskalizaciji, a koji će omogućiti efikasnije suzbijanje sive ekonomije i kontrolu od strane Poreske uprave, kao i bolju naplatu poreza.

Povodom novog aranžmana sa MMF-om, ona je navela da su prioriteti Srbije veća ulaganja u životnu sredinu, nauku i inovacije, kao i kapitalne projekte, što će doprineti stabilnom finansijskom rastu u godinama koje dolaze.

Dodala je da je, imajući u vidu ekonomsku krizu nakon pandemije, novi aranžman od izuzetnog značaja, jer Srbiji obezbeđuje kredibilitet, transparentnost i poverenje stranih investitora.

Navodeći da će i druga polovina godine biti puna izazova, sagovornici su se saglasili da je važno pronaći najbolji balans između zdravlja građana i zaštite zdravstvenog sistema i privredne aktivnosti i očuvanja ekonomije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari