Brnabić: Srbija zainteresovana za prelazak na zelenu ekonomiju 1Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/EV)

Predsednica Vlade Ana Brnabić razgovarala je danas sa regionalnom direktorkom Svetske banke Lindom Van Gelder o budućoj saradnji sa ovom finansijskom institucijom kroz projekte zaštite životne sredine i energetske tranzicije, kao i podršci u prelasku na „zelenu ekonomiju“, saopšteno je iz kabineta premijerke.

Brnabić je navela je da je poslednjih godina uloženo oko 600 miliona evra u izgradnju filtera u termoelektranama „Кostolac“ i „Nikola Tesla“, za koje je navela da su među „najznačajnijim ekološkim projektima“, s obzirom na to da su termoelektrane prepoznate kao jedan od najvećih zagađivača.

Ona je navela da su „u toku projekti gasifikacije i zamene kotlova, kao i projekat pošumljavanja, koji će u značajnoj meri uticati na podizanje kvaliteta vazduha i ispunjavanje standarda i ciljeva Evropske unije“.

Brnabić je dodala da će se do kraja godine krenuti i u izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u lokalnim samoupravama u Srbiji.

Direktorka Svetske banke Linda Van Gelder je rekla da će ova institucija „pružiti tehničku pomoć u rešavanju važnih ekoloških pitanja, koja je i deo šireg programa saradnje sa Srbijom i podrške programu strukturnih reformi“.

Govoreći o novom programu saradnje, ona je istakla da Svetska banka podstiče i podržava Srbiju u prelasku na „zelenu ekonomiju“ i pruža podršku ekološkoj održivosti privrede i energetskoj tranziciji zemlje, što je ujedno i deo zelene agende Evropske unije.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Brnabić: Srbija zainteresovana za prelazak na zelenu ekonomiju”

  1. „…termoelektrane prepoznate kao jedan od najvećih zagađivača…“
    A mi naivno mislili da je predsednik u pravu kada je rekao da je zagadjenje rezultat visokog standarda i vožnje kola.
    Kad ono, kao i uvek, razlog mnogo prozaičn

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.