Bulatović: Gde je nestao kukuruz? 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Povodom povećane potražnje kukuruza na svetskom tržištu, beleži se rast izvoza iz Srbije za čak 50 odsto samo u prva 3 meseca ove godine. Povećan izvoz je posledično doveo i do rasta cene na oko 35 din/kg. Zbog svega navedenog, poljoprivrednici u našoj zemlji suočeni su sa nestašicom ove žitarice koja je neophodna u stočnoj ishrani, navodi u saopštenju potpredsednik Stranke slobode i pravde Dejan Bulatović.

“Uzevši u obzir i izuzetno nisku otkupnu cenu žive stoke, kao i sušno leto zbog koga će biti smanjen prinos, dolazimo do jasne računice po kojoj izvoz kukuruza u ovoj situaciji preti da ugrozi opstanak domaćeg stočarstva, koje postaje ekonomski potpuno neisplativo. Zato hitno zahtevamo od resornog ministarstva da zabrani izvoz, jer kako stvari stoje, kukuruza nema dovoljno da podmiri potrebe domaćeg tržišta“, upozorava Bulatović.

Urgirajući na ozbiljnost situacije, Bulatović zahteva od ministarstva poljoprivrede da javno saopšti tačnu količinu kukuruza sa kojom Srbija raspolaže u ovom trenutku, kao i količinu ove žitarice koja nam je potrebna do oktobra.

„Takođe, ministarstvo je dužno da izvesti javnost koliko tona kukuruza se trenutno nalazi u robnim rezervama i zašto se upravo iz rezervi ne interveniše u cilju smirivanja i cene i tržišta?“, zaključio je Bulatović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari