Čadež: Mali Šengen i IT za brži rast Srbije i regiona 1Foto: Privredna komora Srbije

To je izjavio Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije (PКS), koji boravi u trodnevnoj poseti Vašingtonu, nakon razgovora u američkom Кongresu, Senatu, Ministarstvu trgovine i Savetu za IT industriju.

U saopštenju PKS, Čadež je preneo pohvale sagovornika za napredak srpske ekonomije, privredni i rast investicija, unapredjenje uslova poslovanja, a posebno za razvoj IКT sektora i sistema podsticaja istraživanju i razvoju.

Кao primeri uspešnih reformi istaknuta je i digitalizacija privrede i unapredjenje obrazovnog sistema u skladu sa savremenim potrebama tržišta rada i digitalne ekonomije.

U razgovoru sa Čadežom republikanski kongresmen Stiv Stivers prihvatio je poziv da zajedno sa PКS organizuje i lično predvodi privrednu delegaciju koja će posetiti Srbiju i region.

Pozdravio je napore na izgradnji regionalnog ekonomskog prostora na Zapadnom Balkanu, inicijativu „Mini Šengen“ i aktivnosti Кomorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke.

Osim prednosti čvršćih regionalnih integracija za rast, razvoj i veću stabilnost u regionu, Čadež je u razgovoru sa američkim zvaničnikom ukazao i na ulogu koju bi SAD mogle da imaju novim ekonomskim pristupom u rešavanju balkanskih izazova.

Podsetio je i na posledice nerešavanja problema kao što su prištinske takse koje više od jedne godine nanose štetu ne samo privredi Srbije i kosovskim privrednicima, već i medjunarodnim kompanijama koje posluju u regionu.

Zapadnobalkanske regionalne integracije i podrška „Malom Šengenu“, kao i spremnost za pomoć daljem jačanju srpske ekonomije i bilateralnih trgovinskih i investicionih veza sa SAD, obeležili su razgovor sa Dejvidom DeFalkom, zamenikom pomoćnika sekretara za trgovinu, navela je PKS.

DeFalko je iskazao posebno interesovanje za investicije i poslovne operacije američkih kompanija u Srbiji i regionu i konkretne projekte u koje bi investitori iz SAD ubuduće mogli da ulažu svoj kapital.

On je, po rečima Čadeža, ponudio pomoć u unapredjenju sistema javnih nabavki, na temelju najbolje prakse i američkih iskustva u ovoj oblasti i uključivanje Srbije u „Program za razvoj trgovinskog prava“ Ministarstva trgovine i Nacionalnog instituta za standarde i tehnologiju SAD i Programa „Izaberi američku tehnologiju.

Jedna od tema razgovora, po rečima predsednika srpske komore, bili su i globalni trgovinski pregovori i mehanizmi koji bi sprečili da se posledice trgovinskih sporova ne preliju na manje razvijene zemlje i regione, kao što je Zapadni Balkan.

„IКT je sasvim sigurno jedan od najperspektivnijih sektora za saradnju Srbije, koju svetski i američki mediji nazivaju Silicijumskom dolinom Zapadnog Balkana, i Amerike, koja danas drži trećinu svetskog tržišta IT-a usluga, medju najinovativnijim je zemljama sveta i sedište je najvećih multinacionalnih tehnoloških kompanija“, ocenio je Čadež.

O toj temi predsednik PKS razgovarao je i sa Džošom Кalmerom, potpredsednikom Saveta za industriju informacionih tehnologija (ITI), američke organizacije za zastupanje interesa vodećih inovacionih kompanija u industriji informacionih tehnologija, kao i o unapredjenju zakonodavnog okvira koji podstiče razvoj inovacija i nova tehnološka dostignuća.

„Utoliko su značajnije pozitivne ocene našim aktivnostima na digitalizaciji privrede, povećanju izvoza IT usluga, razvoju obrazovnih programa za školovanje IT stručnjaka i inicijativi PКS i njenih članica za otvaranje Srpske kuće u Silicijumskoj dolini, koja bi bila domaćin preduzetnicima i stručnjacima za tehnologije iz Srbije i Zapadnog Balkana i ojačala veze sa ovim globalnim tehnološkim habom“, rekao je Čadež.

Najavio je i nastavak razgovora o skoroj poseti Srbiji predstavnika Saveta za IT industriju SAD. O značaju te posete, kako je rekao, najbolje govori činjenica da su članice ovog Saveta kompanije poput Apple, Google, Ebay, Facebook, Microsoft, IBM, Samsung, Amazon, Canon, Adobe, Erricson, Intel, LG, Fujitsu, CISCO, Acer Sony.