Čadež: Ohrabruje ubrzani rast privrede u trećem kvartalu 1Foto: Fonet / Nenad Đorđević

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež rekao je danas da ohrabruje ubrzani rast privrede u trećem kvartalu od 4,8 odsto, pa se očekuje da na kraju godine rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) iznosi oko četiri odsto, što je iznad projektovanog od 3,5 odsto.

On je na zajedničkoj sednici Upravnog odbora i Skupštine PKS rekao da rastu građevinska, metalska, hemijska i prehrambena industrija, kao i izvoz, a da će novi investicioni ciklus koji je najavila Vlada Srbije „povući celu privredu napred“.

Srbija je, kako je rekao, dobila kreditni rejting „BB plus“, što je samo jedan nivo od investicionog, da se privreda već sada povoljno zadužuje, a da će joj investicioni rejting doneti još bolje uslove.

„Najveći problem sledeće godine biće nedostatak radne snage“, rekao je Čadež.

Dodao je da su faktori rizika usporavanje nemačke privrede i trgovinski rat SAD i Kine, ali da Srbija kompenzuje taj negativan uticaj na domaću privredu rastom usluga.

„Radimo na problemu kvota za izvoz čelika u EU i mislim da imamo šanse da ih skinemo za sve zemlje Balkana. Ostaje da se radi na problemu taksi za izvoz robe na Kosovo“, rekao je Čadež.

Svih šest država Balkana, kako je rekao, usaglasilo je obrazac za fitosanitarni sertifikat, pa će biti jednoobrazan, što će olakšati trgovinu, a dodatni podstrek privrednom rastu daće „mali Šengen“ oko koga su se usaglasile Srbija, Makedonija i Albanija.

Čadež je rekao da je Srbija počela da privlači i visokotehnološke investicije i pozvao privrednike da se informišu o smanjenju poreza na dobit tih kompanija sa 15 na tri odsto.

On je rekao da će predložiti Vladi Srbije da se „redizajniraju mere subvencija koje neke kompanije zbog broja zaposlenih ne mogu da dobiju“.

Istakao je da je PKS dala komentare na oko 50 zakona i propisa i da je njenim zalaganjem pojednostavljena procedura za ispit za vozače autobusa jer je ukinut preduslov da pre toga dve godine moraju da poseduju dozvolu „C“ kategorije.

„Zalagaćemo se i dalje za smanjenje poreza i doprinosa“, rekao je Čadež i dodao da će PKS koja je digitalizovala 45 vrsta usluga nastaviti proces i sledeće godine digitalizovati još dvadesetak.

On je rekao da će PKS zbog sporosti statistike ubuduće kvartalno na oko 500 kompanija istraživati koje probleme treba prioritetno rešavati kako bi mogla da to predloži Vladi Srbije.

Predstavnik kompanije Nektar Mihailo Janković rekao je da zbog depopulacije Srbija godišnje gubi oko 100.000 radno sposobnih ljudi i da neki sektori već „uvoze“ radnike.

„Treba razmisliti i o tome da li sistem obrazovanja obezbeđuje radnu snagu za buduća radna mesta“, rekao je Janković.

Kompanija Majkrosoft će se, prema rečima direktora Željka Vujinovića sledeće godine „fokusirati ne samo na osnovno, već na visoko obrazovanje da bi se obezbedio kadar za visokotehnološke kompanije“.

Najuspešnijim privrednicima i kompanijama danas je PKS dodelila 20 plaketa za poslovni uspeh, 16 povelja za poslovnog lidera i dve nagrade predstavnicima medija.

Plakete za poslovni uspeh pripale su kompanijama Abela pharm-Beograd, Agro plus-Sombor, Aunde Srb-Kočino selo, Bio energy point-Beograd, Ćorić agrar-Bašaid, Perfom-Požega, Fresenius medical care Srbija-Vršac JKP Šumadija-Kragujevac, Jonson elektric-Niš, KD DN company Nenad Veličković-Vladičin Han, LPO-Ada, Maxima-Lučani, Metalfer Steel Mill-Sremaska Mitrovica, Мilšped-Beograd, Мlekara-Šabac, Мlekoprodukt-Zrenjanin, Bogutovo-Arilje, RB global-Užice, Specijalna bolnica za rehabilitaciju-Ribarska banja, Suncokret-Hajdukovo.

Dobitnici povelje za poslovnog lidera su Aida Delkić, direktorka Fiorano-Sombor, Аleksandar Cincar Popovski, direktor JKP Javno osvetljenje-Beograd, Branko Bešević, direktor Unitraga-Užice, Dejan Dimitrijević, direktor JKP Parking servis-Niš, Dragan Ćirić, direktor D-company-Babušnica, Dušan Antonijević, direktor Henkel Srbija-Kruševac, Kriger Tomas Martin, generalni direktor Falke Srbija-Leskovac, Miloš Colić, direktor New energy solutions-Beograd, Miroslav Matić, predsednik Odbora direktora Izolir-Zrenjanin, Miroslav Pavlović, direktor EP-BELT-Loznica, Predrag Stojanović, direktor Duvanske industrije Čoka-Čoka, Saša Vitošević, generalni direktor Global Seed-Čurug, Slavoljub Jeremić, direktor Eko mineral-Smederevo, Srećko Bojanić direktor GFO Kraljevo-Dunav osiguranje, Zoltan Skala, vlasnik Skala garden-Subotica, i Zoran Urošević generalni direktor Krušik-plastika-Osečina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari