Čadež: Zelena ekonomija - novi poslovni model za održiv biznis 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/EV)

Prelazak na cirkularnu ekonomiju više nije samo pitanje čistije životne sredine, test odgovornosti za države, kompanije i građane, već i održivosti svakog biznisa i novih mogućnosti koje se na taj način otvaraju privredi, izjavio je danas predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

„Novi poslovni model podrazumeva da se bavimo ne samo time kako da odložimo i zbrinemo ono što smo iskoristili, već i kako da sačuvamo okruženje u kojem živimo, stvorimo nove proizvode i vrednost, kreiramo nove poslove za kompanije i ljude“, rekao je Čadež na panelu posvećenom inicijativi za uvođenje depozitnog sistema za prikupljanje ambalažnog otpada, održanog u okviru Mikser festivala 2020 „Кiseonik“.

Prelazak na zelenu ekonomiju, po rečima Čadeža, zahteva izmenu regulative i velike investicije za uvođenje savremenih tehnologija i inovacija, kao i promociju dostupnosti evropskih, međunarodnih i nacionalnih podsticaja i programa podrške, saopštila je PKS.

Predsednik PKS je da su značajne i mogućnosti za razvoj preduzetništva u toj oblasti i otvaranje „zelenih“ radnih mesta, posebno u sektoru malih i srednjih preduzeća.

„Pred nama je veliki posao – prelazak na modele cirkularne ekonomije i inovativne, savremene, čiste tehnologije koje su energetski i resursno efikasne, dobre po životnu okolinu, a korisne za privredu i društvenu zajednicu“, rekao je Čadež ukazujući na podršku kompanijama koju u tome pruža PKS,

Privreda je, po rečima Čadeža, toga svesna, što potvrđuju i projekti, poput „Eliksirovog“ postrojenja za preradu za spaljivanje industrijskog i nerecikliranog otpada ili fabrike staklene amblaže, koje će naše kompanije kandidovati za podršku američkog DFC-a.

PKS podržava i inicijativu svojih članica i drugih poslovnih udruženja (SEPEN, NALED, AmCham, Udruženje pivara Srbije, Saveta stranih investitora) da se tradicionalni, mešoviti sistem odlaganja iskorišćene ambalaže u kontejnere zameni depozitnim sistemom sakupljanja ambalažnog otpada koji se može reciklirati radi dalje upotrebe, odnosno proizvodnje nove ambalaže, navodi se u saopštenju.

„Ovaj sistem se u Evropskoj uniji pokazao najefikasnijim, a njegovom primenom unaprediće se svest građana i odgovornost, biće manje ambalažnog otpada tamo gde mu nije mesto, po parkovima i ulicama, i više sirovine za reciklažu i proizvodnju i nove ambalaže. To će doneti manje troškove i kompanijama i lokalnim samoupravama“, rekao je Čadež.

Dodao je da se očekuje da posle formiranja vlade budu nastavljeni razgovori o potrebnim izmenama Zakona o ambalaži i amblažnom otpadu, da se ubrza taj proces i što pre dođe do usvajanja i primene novih propisa koja će omogućiti uvođenje i efikasnu primenu depozitnog sistema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari