Čadež (PKS): Od Berlina tražimo jaču podršku uklanjanju barijera poslovanju 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Predsednici Privredne komore Srbije i Privredne komore Kosova Marko Čadež i Ljuljzim Rafuna razgovarali su danas u Berlinu sa Manuelom Saracinom, specijalnim izaslanikom nemačke vlade za Zapadni Balkan o prevazilaženju izazova i prepreka sa kojima se suočavaju privrednici u regionu.

„Nešto više od nedelju dana posle našeg sastanka sa američkim ambasadorom u Prištini, danas smo se u Berlinu sastali sa Saracinom da ukažemo na probleme sa kojima se naše poslovne zajednice susreću u svakodnevnom radu. O političkim problemima govori se dosta, a sve manje čujemo šta privrednici na terenu moraju da rešavaju, kako bi uspešno radili“, izjavio je Čadež posle sastanka.

Ocenjujući da se na polju političkog dijaloga malo toga dešava, Čadež je istakao da je sa Rafunom došao da zamoli i nemačku Vladu da počne aktivnije da radi sa donosiocima odluka na Zapadnom Balkanu, da oživi Berlinski proces i pomogne da se ubrza uključivanje regiona u jedinstveno evropsko ekonomsko tržište.

Kako je navedeno u saopštenju, po rečima Čadeža ostalo je dosta otvorenih pitanja i nerešenih problema, kao što je neobjašnjiva zabrana prometa robe iz Srbije na Kosovo.

„Za taj potez Prištine ni u Berlinu nemaju razumevanja ali se stvari ne reševaju“, ukazao je Čadež.

Dodao je da i predsednik Privredne komore Kosova i on pokušavaju da na sve moguće načine motivišu i političare i donosioce odluka u vodećim zemljama da je veoma važno ne samo za Prištinu i Beograd već za celokupnu evropsku ekonomiju da se rešenja traže.

„Mi smo ponudili podršku poslovnih zajednica da zajedno radimo na otklanjanju prepreka, kako bi, dok pregovori traju i dok se traži političko rešenje, kompanije mogle normalno da posluju, zarađuju, zapošljavaju, kao i da dolaze nove investicije. To je ono što mi želimo“, istakao je predsednik PKS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari