Čanak: EPS oslonac srpske privrede 1Foto: FoNet

Elektroprivreda Srbije mora da opstane i da se razvija kao preduzeće jer predstavlja žilu kucavicu srpske privrede. Bez EPS-a je nemoguće zamisliti njen nesmetan razvoj.

Izuzetno je važno da EPS radi na stvaranju što veće samodovoljnosti elektroenergetskog sistema Srbije, jer ako se ne bude proizvodilo dovoljno struje postaćemo zavisni od uvoza što će smanjiti konkurentnost srpske privrede – istakao je Branislav Čanak, predsednik Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“ na juče održanom Okruglom stolu „Reforme EPS-a i rudarskog sektora, interesi države i socijalne posledice“.

Prema njegovim rečima to je mnogo važnija tema od toga da li postoje viškovi zaposlenih u tom preduzeću, jer EPS zapošljava specifičnu stručnu radnu snagu kakvu je teško naći na tržištu rada.

– Strane investitore u Srbiji prvenstveno pre nego što ulože svoj kapital, interesuje u kakvom je stanju infrastruktura, između ostalog i energetska. U slučaju da ta infrastruktura nije u dobrom stanju, subvencije bez obzira u kom iznosu se daju ne mogu da ih motivišu da uđu na naše tržište – rekao je Čanak.

On je dodao da Međunarodni monetarni fond insistira da EPS posluje u skladu sa pravilima tržišne privrede, gde se shodno njenom funkcionisanju formira cena struje, a država bi u tom procesu trebalo da zaštiti socijalno najugroženije slojeve stanovništva čije je materijalno stanje takvo da ne mogu da plaćaju ekonomsku cenu.

Milorad Panović, predsednik Granskog sindikata industrije, energije i rudarstva „Nezavisnost“ istakao je da je sudbina EPS-a opšte društveno pitanje o kome treba da se izjasne i građani kao i da to preduzeće mora da opstane. Petar Đukić, član ekspertskog tima GS IER „Nezavisnost“ podsetio je da je još 2003. godine ta sindikalna organizacija predlagala da se Javno preduzeće za podzemnu eksploataciju uglja „Resavica“ svede na četiri do pet rudnika čiji je rad rentabilan, a da se rudari iz onih rudnika koji bi bili zatvoreni prebace u one koji bi nastavili sa radom. On je dodao da je aktuelna vlast preuzela tu ideju kao rešenje za problem „Resavice“, ne navodeći da je to u suštini originalna ideja GS IER „Nezavisnost“.

Zoran Stojiljković, potpredsednik Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“ istakao je da odgovornost za kašnjenje u sprovođenju reorganizacije i restrukturiranja EPS-a , „Resavice“ i drugih preduzeća ne treba tražiti u toj sindikalnoj organizaciji, već među onima na vlasti koji su postavili svoje kadrove da rukovode javnim preduzećima i u njima zaposlili svoje članstvo.

Plate nisu bile povećane

Dragoslav Ljubičić, glavni poverenik sindikata EPS „Nezavisnost“ negirao je juče na Okruglom stolu „Reforme EPS-a i rudarskog sektora, interesi države i socijalne posledice“ da su plate u Elektroprivredi Srbije bile povećane odgovarajući na novinarsko pitanje o tvrdnji Fiskalnog saveta da je EPS uvećao rashode za zaposlene za 40 miliona evra. On je istakao da je apsolutno netačno da su plate bile povećane dodavši da su bile smanjene za 10 odsto kao i svima drugima u javnom sektoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari