Novac od prodaje Telekoma Srpske neće stići u Republiku Srpsku najmanje još mesec dana, uprkos tome što su davanjem saglasnosti Konkurencijskog saveta BIH okončane sve formalnosti na državnom nivou, pišu banjalučke Nezavisne novine. Da bi Telekom Srbija uplatio 646 miliona evra za 65 odsto akcija banjalučkog operatera potrebno je još da vlasti RS ukinu porez na upotrebu mobilnih telefona, dok je Telekom Srpske dužan da, na predlog kupca, usvoji novi statut preduzeća.

Novac od prodaje Telekoma Srpske neće stići u Republiku Srpsku najmanje još mesec dana, uprkos tome što su davanjem saglasnosti Konkurencijskog saveta BIH okončane sve formalnosti na državnom nivou, pišu banjalučke Nezavisne novine. Da bi Telekom Srbija uplatio 646 miliona evra za 65 odsto akcija banjalučkog operatera potrebno je još da vlasti RS ukinu porez na upotrebu mobilnih telefona, dok je Telekom Srpske dužan da, na predlog kupca, usvoji novi statut preduzeća. „Telekom Srbija spreman je da uplati punu cenu, ali do toga može doći tek kad Vlada RS ispuni svoje obaveze, u pogledu ukidanja poreza na mobilne telefone.“ Tek kad se ispune obaveze, koje su preuzete ugovorom, što uključuje i usvajanje novog statuta preduzeća, počinje da teče rok od mesec dana u kojem smo dužni da uplatimo novac, rekao je direktor za strategiju i razvoj Telekoma Srbija Predrag Ćulibrk.
Prema najavama Vlade RS, izmena zakona o porezu na mobilne telefone doći će na dnevni red Narodne skupštine tek u maju, a još nije zakazana ni sednica Skupštine akcionara Telekoma Srpske na kojoj bi trebalo da se usvoji novi statut. U Telekomu Srbija tvrde da nema mesta sumnji u to da će isplatiti celu sumu od 646 miliona evra za državni deo kapitala Telekoma Srpske, koju su izrazili neki od međunarodnih zvaničnika u BIH. Visoki predstavnik u BIH Kristijan Švarc-Šiling nedavno je izjavio da „treba videti da li će baš sav novac od prodaje Telekoma Srpske stići u RS“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari