Dačić položio kamen temeljac za izgradnju deset stanova za izbegličke porodice u Kraljevu 1Foto: BETAPHOTO/MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE/OGNJEN STEVANOVIC/DS)

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić položio je danas kamen temeljac za izgradnju deset stanova za izbegličke porodice u Kraljevu, u okviru realizacije Regionalnog stambenog programa u Srbiji u okviru Potprojekta 9, prenelo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Dačić je izrazio zadovoljstvo što polaže kamen temeljac za izgradnju deset stanova namenjenih sugrađanima koji su izbegli sa prostora Hrvatske i Bosne i Hercegovine, spasavajući živote u ratu na prostoru bivše Jugoslavije, devedesetih godina prošlog veka.

Ministar je rekao da programom nastoji da se pruži neophodna pomoć najugroženijim izbegličkim porodicama u celom regionu, i da je nastao u saradnji sa Evropskom unijom i mnogim zemljama kao pojedinačnim donatorima.

Regionalni stambeni program finansiran je najvećim delom donatorskim sredstvima iz Evropske unije, uz znatna sredstva SAD, Nemačke, Norveške, Italije, Švajcarske, Danske, Turske, Luksemburga, Španije, Кipra, Češke, Mađarske, Rumunije i Slovačke. Veliki doprinos daju lokalne samouprave koje obezbeđuju zemljište i prateću infranstrukturu.

„Fondom Regionalnog stambenog programa upravlja Banka za razvoj Saveta Evrope, a u našoj zemlji Komesarijat za izbeglice i migracije predstavlja vodeću instituciju koja implementira program, dok se sam proces izbora korisnika sprovodi u saradnji sa lokalnim samoupravama, uz praćenje i nadzor UNHCR-a i OEBS-a“, rekao je Dačić prilikom postavljanja kamena temljeca.

On je rekao da je Regionalnim stambenim programom planirano da se obezbedi 7.537 trajnih stambenih rešenja, s tim što je u Novom Sadu na Veterniku useljeno 276 porodica, u Požarevcu narednog dana još dvadeset a, danas su u Novom Pazaru uručeni ključevi za još 20 porodica, na ceremoniji kojoj je on takođe prisustvovao.

Dačić je rekao je da je Regionalni stambeni program u završnoj fazi i izrazio uverenje da će iduće godine biti ponovo u Kraljevu da uruči ključeve za nove domove.

Minisar je ukazao da su stanovi koji će tu biti izgrađeni deo Potprojektka 9 Regionalnog stambenog programa, čija je vrednost 25,7 miliona evra, od kojih je 21,9 miliona evra donacija dok je nacionalno učešče 3,7 miliona evra.

„Planirano je da se izgradi 350 stanova i kupi još 100, zatim da se izgradi 50 kuća, podeli 200 paketa građevinskog materijala i obezbedi 380 seoskih domaćinstava. Ukupno, to je 1.080 trajno zbrinutih porodica u okviru ovog Potprojekta“, rekao je Dačić.

Dačić se zahvalio gradonačelniku Kraljeva Predragu Terziću, zamenici komesara za izbeglice i migracije Svetlani Velimirović i stranim gostima, predstavnicima EU, OEBS i UNHCR bez kojih, kako je rekao,  ovaj humani projekat ne bi mogao da bude realizovan.

„Vlada Republike Srbije posvećeno radi na stvaranju boljeg života za svakog pojedinca i građanina naše zemlje. Pokazali smo da i u vanrednom stanju, u vreme pandemije novog korona virusa, možemo da stanemo rame uz rame sa najrazvijenijim zemljama sveta u spremnosti i želji da se spasi i zaštiti svaki život“, rekao je Daćić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari