Dačić: Reforme su ispravan put 1Ivica Dačić Foto: SPS

Duboko sam uveren da reforme, koje Vlada Srbije sprovodi, predstavljaju ispravan put, koji vodi ka unapređenju društva, jačanju institucija i privrednom napretku, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić na otvaranju 18. Ekonomskog foruma

„Naša vizija svakako nailazi na prepreke i poteškoće, ali uvek se rukovodimo jednim ciljem, a to je poboljšanje kvaliteta života i životnog standarda građana Srbije“, istakao je Ivica Dačić.

On je istakao da su efikasan javni sektor, kvalifikovana radna snaga, razvijena infrastruktura i lakši pristup izvorima finansija stubovi na kojima se zasniva dugoročan ekonomski razvoj. Upravo u tu svrhu preduzeli smo teške, ali neophodne mere.

Prema njegovim rečima, Srbija je stabilizovala javne finansije, uspostava balans između državnih prihoda i rashoda i zabrinjavajuću recesiju preokrena u stabilan ekonomski rast.

„Ekonomski indikatori jasno ukazuju da je i u 2018. godini nastavljen trend rasta. U prvoj polovini ove godine, rast bruto domaćeg proizvoda dostigao je 4,8 odsto dok je stopa nezaposlenosti smanjena na ispod 12 odsto. Veliko mi je zadovoljstvo što mogu da kažem da je ostvarena stopa ekonomskog rasta značajno iznad proseka evropskih zemalja, te da Srbiju stavlja na visoko, treće mesto u Evropi“, dodao je Dačić.

On je podsetio da je Evropska unija kroz Strategiju „Evropa 2020“ kao prioritete postavila pametan, održiv i inkluzivan rast.

„Iako je ta strategija usmerena na države članice i realizaciju zajedničkih ciljeva Evropske unije, Srbija je, kao država kandidat koja nije u obavezi da to učini, usvojila niz akata koji su uvažili pravce iznete u ovom dokumentu. Naravno, približavanje Evropskoj uniji je od neospornog značaja za nas, ali to smo prvenstveno učinili zato što navedeni prioriteti predstavljaju i naš nacionalni interes“, naglasio je ministar spoljnih poslova.

Istakao je da je međusobna saradnja od presudnog značaja za dalje napredovanje i dinamičniji ekonomski razvoj.

„Uveren sam da je dublje ekonomsko povezivanje Zapadnog Balkana od vitalnog interesa za ceo region. Na ovaj način, jačamo naše privrede i pripremamo se za pristupanje Evropskoj uniji. Region činimo atraktivnijim za potencijalne investitore i pružamo osnove za privredni rast, otvaranje novih radnih mesta i tehnološki napredak. Istovremeno, doprinosimo unapređenju naših izvoznih kapaciteta i osiguranju konkurentnosti na globalnom tržištu. Dubljom ekonomskom integracijom šaljemo i jasnu političku poruku – produbljivanje međusobne saradnje i prevazilaženje otvorenih problema u zajedničkom interesu je svih nas“, zaključio je Ivica Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari