Dejan Bulatović u Pocerini: Vratiti osmeh na lice seljaka  1Foto: Bulatović u domaćinstvu Gorana Vasića/ D. Eraković

Predstavljajući program SSP za „Dan posle“ Dejan Bulatović, potpredsednik ove stranke, boravio je u pocerskom selu Maovi.

U razgovoru sa oko tridesetak meštana Bulatović je ukazao na pogubne mere Vlade Srbije jer se radi o otvorenoj pljački srpskog agrara.

On je podsetio da se svega 2,5 odsto republičkog budžeta ulaže u agrar koji daje desetak odsto BDP Srbije i veliki izvozni suficit. Sav veliki trud zemljoradnika istopi se u velikim zarada uvozničko-izvozničkog lobija.

Skori primer  bili su proizvođači paradajza u Leskovcu koji su ga bacali zbog cene od deset dinara, dok se nesmetano uvozio paradajz iz Albanije. Svaka zemlja mora da štiti svoje proizvođače, ali se kod nas štite bogati uvoznici i izvoznici.

Bulatović je obišao i farmu Gorana Vasića gde se dnevno  pomuze više od stotinu krava i koje daju dve tone mleka, a tovi se još 50 bikova. Međutim, domaćinstvo Vasića  teško opstaje, bez ikakve pomoći države, i pitanje je dokle će izdržati trku u ovakvim uslovima.

S druge strane propadaju male farme, i pitanje je kada će Srbija ostati bez goveda.

Bulatović je podsetio  da je od prošle godine stočni fond smanjen za milion i po svinja, i taj trend se nastavlja. Najviše  zbog preskupe stočne hrane, skupog goriva, nedefinisanih cena  i opšteg nemara prema agraru. 

– A selo je temelj i krvotok Srbije, i zahavljujući njemu Srbija je opstala, a pogotovo je to bilo vidno u vreme pandemije. Kao najvažniji zadatak nove vlasti je da vrati osmeh seljaku, da vrati poverenje u državu. Neophodno je da se subvencije povećaju sa sadašnjih četiri hiljade na 12 hiljada dinara po hektaru za ratarstvo i povrtarstvo, da se ukinu akcize za gorivo, da se garantuju cene bareme tri godine unapred, ali i da se procesuiraju oni koji su se nezakonit način  obogatili na propasti seljaka. Iz budžeta bi trebalo izdvojiti barem sedam odsto sredstava, i da država u pravom smislu bude partner zeljoradnicima, ističe  Bulatović.  

Kao posebno važno je zaustaviti egzodus, pre svega mladih sa sela, da im se daju subvencije za moderne oblike poizvodnje: izgradnju staklenika, za  zasade zdrave organske hrane, kao i za ulaganje u turizam, što sve mora biti propraćeno brigom za zdravu životnu sredinu. Tokom popodneva u centru Šapca Bulatović je sa saradicima razgovarao sa građanima o političkim temama kao i o programu stranke.                                                                    

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari