Delegacija EU nastavlja sa osnaživanjem poljoprivrede u Srbiji 1Foto: BETAPHOTO/European Commission/Etienne Ansotte/MO

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije i Delegacija Evropske unije u Srbiji, organizovaće više zajedničkih događaja na 88. Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu.

Događaji su organizovani u saradnji sa projektom IPA 2015 „Jačanje kapaciteta za usklađEvropska ivanje sa pravnim tekovinama EU u oblasti poljoprivrede, ruralnog razvoja, bezbednosti hrane, veterinarske i fitosanitarne politike“, saopštio je EU info centar.

U ponedeljak će biti predstavljen promotivni film „Za uspešnu i snažnu poljoprivredu u Srbiji“, u kojem poljoprivrednici iz različitih geografskih regiona Srbije i poljoprivrednih grana predstavljaju put koji su prošli od osnivanja gazdinstava do uspeha koje postižu.

Nakon filma biće organizovan okrugli sto sa uspešnim poljoprivrednicima, među kojima su i pojedini učesnici filma, a potom i onlajn prezentacija predstavnika Evropske komisije iz Generalnog direktorata za poljoprivredu i ruralni razvoj Mariuša Legovskog, o Zajedničkoj poljoprivrednoj politici EU i njenom uticaju na mlade i male poljoprivrednike.

U utorak će biti organizovana prezentacija o tome šta Srbiji donosi postepeni prelazak na direktna plaćanja u poljoprivredi.

Planirana je i onlajn prezentacija o naučenim lekcijama novih država članica EU kroz primenu integrisane politike bezbednosti hrane i zdravlja i dobrobiti bilja i životinja, koju će održati predstavnik Generalnog direktorata za zdravlje i bezbednost hrane Evropske komisije Vensan Oben.

Sreda je rezervisana za IPARD konferenciju koja ima za cilj podizanje svesti javnosti o pomoći EU u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja u Srbiji i sagledavanje mogućnosti IPARD podsticaja za potencijalne korisnike.

Biće predstavljena i kampanja Delegacije EU u Srbiji „Za naša polja – EU za poljoprivredu“.

U četvrtak će stručnjaci govoriti o uspešnim evropskim pričama o biosigurnosnim merama i koristima koje dobrobit životinja predstavlja za održivu poljoprivredu.

Evropska unija je podržala poljoprivredu i ruralni razvoj u Srbiji sa više od 230 miliona evra od 2000. godine do danas.

Sredstva se koriste za povećanje konkurentnosti gazdinstava, preduzeća i prerađivačkih kapaciteta kroz IPARD program, za dobrobit i kontrolu bolesti životinja, održavanje zemljišta u dobrom stanju, uspostavljanje nacionalnih referentnih laboratorija, osiguranje ukupne bezbednosti hrane, usklađivanje poljoprivredne politike, pripremu javne uprave za primenu standarda EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari