Digitalizacija otvara nova radna mesta 1Nenad Popović Foto: FoNet Zoran Mrdja

Ulaganje u inovacionu infrastrukturu je osnovni preduslov za unapređenje industrijske proizvodnje i ekonomskog razvoja uopšte te je zbog toga izuzetno važno da uživa podršku nadležnih u državi, smatra stručna javnost.

Nenad Popović, ministar za inovacije i tehnološki razvoj, isticao je u više navrata da je Srbija u inovacionu infrastrukturu uložila više od 70 miliona evra. Reč je o izgradnji naučno-tehnoloških parkova u Novom Sadu, Beogradu i Nišu, unapređenju fakultetske infrastrukture kroz izgradnju novih objekata, laboratorija, razvojnih i istraživačkih centara.

Takođe se otvaraju regionalni startap centri u manjim gradovima u unutrašnjosti Srbiji, podstiče tehnološko preduzetništvo i pomaže se pojedincima i organizacijama sa inovativnom idejom, da izađu na tržište. Država direktno finansira više od 200 inovacionih projekata srpskih startap i tehnoloških kompanija kroz programe ministarstva kome je Popović na čelu i grantove fonda za inovacionu delatnost.

Sprovodi se i program podrške ženskom inovacionom preduzetništvu koji je započet 2017. godine zajedno sa partnerima iz evropskog Instituta za inovacije i tehnologije.

Ministar Popović naglašava da Srbija ima veliki broj kompanija, globalnih predvodnika u oblastima energetike, medicine, agroindustrije, gejminga i tako dalje, koje izvoze proizvode iz Srbije u ceo svet i time stvaraju dodatu vrednost za domaću ekonomiju.

On je dodao da je digitalizacija društveni prioritet i imperativ za budućnost Srbije, te da je prioritet modernizacija srpskog društva kroz sveopštu digitalnu transformaciju.

– U fokusu Vlade je digitalizacija javne uprave, zdravstva, školstva, a pre svega masovna digitalizacija proizvodne baze Srbije, digitalna transformacija industrije Srbije, bez koje ona ne može da očekuje uspešnu budućnost i prosperitet – naglasio je Popović dodavši da je jedan od najvažnijih partnera države u procesu digitalizacije Elektrotehnički fakultet u Beogradu.

Prema njegovim rečima, Elektrotehnički fakultet u sve većoj meri podržava razvoj preduzetništva, što sve više studenata zanimaju startapovi, i što razmišljaju ne samo o tome kako da se što bolje zaposle, nego i kako da sami sa svojim kolegama nešto razviju i naprave.

Nikola Rajaković, profesor Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, kaže za Danas da je proces digitalizacije veoma važan te da nikako ne bi smeo da izostane kada je reč o privrednom razvoju Srbije.

– Digitalizacija je veoma bitna, naročito u sektoru industrije jer u slučaju da kod nas ne dođe do njene blagovremene implementacije, fabrike i druga preduzeća u Srbiji neće moći da se uhvate korak sa savremenim tehnologijama četvrte generacije. To znači da naša industrija ne bi mogla da bude konkurentna, odnosno da bi igrala tržišnu utakmicu vezanih ruku ili nogu – naglašava Rajaković.

Prema njegovim rečima, digitalizaciju ne treba zanemariti ni sa aspekta da dovodi do otvaranja novih radnih mesta i zadržava mlade i stručne ljude u Srbiji umesto da „trbuhom za kruhom“ odlaze u inostranstvo.

– Dakle, kako bi naša privreda jačala i imala konkurentnu ulogu na domaćem i globalnom tržištu, ali i kako bi se povećao broj zaposlenih, to jest otvorila nova radna mesta, potrebno je razvijati inovacionu infrastrukturu i proces digitalizacije – zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari