Dimitrov: Prvi pogoni posle tri decenije 1Foto: Zoran Panić

Do kraja godine u radnoj zoni Beleš u Dimitrovgradu biće otvorena dva pogona, prvenci, potpuno infrastrukturno opremljeni i pristupnim putem povezani sa autoputem.

„Koridor 10 koji se završava širom nam je otvorio vrata za dolazak investitora, otvaranje novih radnih mesta i zapošljavanje“, kaže na početku razgovora za Danas predsednik opštine Dimitrovgrad Vladica Dimitrov.

Ova pogranična opštine koja pripada Pirotskom upravnom okrugu koristi od izgradnje ove važne međunarodne saobraćajnice tek će osetiti, smatra prvi čovek Dimitrovgrada i ne krije zadovoljstvo: „Samim tim što smo izgradili radnu zonu Beleš koja je kompletno infrastrukturno uređena, pokazali smo da smo spremni za dolazak investitora. Završetkom pristupne saobraćajnice Dimitrovgradu je omogućen direktan pristup autoputu. Ona je dovoljna za komunikaciju sa putnim pravcem Niš – Beograd, a preko petlje Dimitrovgrad – istok imamo komunikaciju sa Sofijom. Dakle, taj deo je završen.

* Šta je sa parcelama u ovoj zoni i koliko je ona spremna za otvaranje pogona?

– Parcele u Zoni su prošle godine prodate investitorima sa klauzulom da tamo „ne mogu da sade kukuruz već da grade pogone“. Oni su platili samo polovinu sredstava, a drugu polovinu plaćaju u ratama na pet godina, sa obavezom da u prvoj godini izgrade pogone. Moguće je da u slučaju bilo kakvog kašnjenja dobiju produženje roka za još šest meseci, ali su oni u obavezi da to završe i to je sve definisano.

* Kolika je Zona i ima li mogućnosti za njeno proširenje?

– Zona se prostire na šest hektara, radimo elaborate za proširenje zone, odnosno izgradnju podzone Slobodne zone Pirot. Očekujem da naša zona do kraja godine uđe u bescarinski režim. Imamo dodatna četiri hektara u Zoni za Beleš 2 i još 10 hektara koji se naslanjaju na Zonu. Imamo definisane još dve bočne veze, pored pristupne saobraćajnice koja izlazi na autoput. Ona je planski definisana i jedan deo je prodat.

* Dakle, kad možemo da očekujemo prve fabrike i investitore u vašoj opštini?

– Prva fabrika biće u najzapadnijem delu Zone. Vlasnik je firma „Eko Raber“. Otvorena je u Dimitrovgradu. Reč je o fabrici koja će se baviti mehaničkim tretmanom otpadnih guma. Kupili su i deo koji pripada državi sa naknadnom izgradnjom pogona za reciklažu guma. Za prvi deo su već sve završili. Uradili su elaborat o proceni uticaja na životnu sredinu i dobili su građevinsku dozvolu. Očekujem da će uskoro početi izgradnja pogona. U startu je planirano da se zaposli dvadesetak radnika, sa mogućnošću zaposlenja još 30 radnika kad krene pogon reciklaže.

* Najavili ste i drugu potencijalnu fabriku.

– Ovaj drugi pogon je pred dobijanjem građevinske dozvole. Reč je o fabrici za proizvodnju alkoholnih destilata. Vlasnik je iz Bugarske, već imaju fabriku u Trsteniku. Reč je o manjem proizvodnom pogonu i očekujemo da se zaposli 10 do 15 radnika. To su fabrike od kojih očekujemo da do kraja godine uposle radnike i počnu proizvodnju i da posluju u režimu Slobodne zone koja pruža niz pogodnosti za investitore. Proizvodnja iz ovog drugog pogona je namenjena izvozu. Sve je to značajno za našu opštinu Ovo će biti prve fabrike koje dobija Dimitrovgrad posle 30 godina.

Propala industrija u opštini

– U vreme privatizacije rasprodato je sve što je radilo u industriji Dimitrovgrada. Reč je o fabrikama gumarske, drvne, kožarske, tekstilne i metalne industrije. Osim tekstilne industrije, koja sada zapošljava 150 radnika, radi Metalac sa desetak, a nekada je imao pedesetak radnika, Nema više ni Gumarske industrije (GID) koja je svojevremeno zapošljavala 1.300 radnika. Ovo bi, kako sam govorio i ranije, bili prvi pogoni koji se kod nas otvaraju posle tri decenije, a posle sunovrata naše privrede. Investitori su dobrodošli u našu opštinu a mi smo spremni za to – kaže Vladica Dimitrov za Danas.

Tekst je deo projekta „Koridor održivog razvoja“, koji se sufinansira sredstvima Opštine Dimitrovgrad

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari