Beograd – Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkićizjavio je juče da posao u Srbiji može da se nađe jedino u privatnom sektoru, koji beleži najbrži rast i koji većsada zapošljava 1,6 miliona ljudi. „Šansa za novi posao u Srbiji je samo u privatnom sektoru“, rekao je on na Sajmu zapošljavanja Karijera ‘08, ističući da država ima ograničenja, da će morati da štedi, i da u državnim institucijama zaposlenost neće više moći da se povećava.

Dinkić je istakao da će država ipak učiniti sve da u uslovima globalne finansijske krize zadrži i pojača podsticaje poslodavcima. „Poslodavci će imati podsticaje Vlade Srbije za otvaranje novih radnih mesta, ali i za zapošljavanje ugroženih socijalnih grupa. Upravo je završen novi zakon o zapošljavanju čija javna rasprava počinje ovih dana, a njegov osnovni moto je ‘Posao se ne čeka posao se traži’“, kazao je Dinkić.

Na sajmu zapošljavanja u Ekspo centru u Beogradu ponude za nova radna mesta predstavilo je više od 60 poslodavaca iz Srbije i regiona, dok je oko 20 firmi ponudilo mogućnost razvoja karijere. Poslodavci traže mlade sa završenom srednjom školom, studente, kao i osobe koje su većnapredovale u karijeri, a žele da pronađu bolji posao. Prateći program sajma su i organizovana predavanja stručnjaka kompanija Koka-kola, Viner štediše, Japan tobako internacional, Erste banka, Vip mobajl i druge, a posetioci će moći da se upoznaju i sa primenom novih informacionih tehnologija u kompaniji Delta sport. U okviru sajma radiće i karijerni centar gde će posetioci moći da dobiju savete u vezi sa pisanjem biografija i propratnih pisama. Organizator dvodnevnog sajma je internet portal za zapošljavanje Bolji posao (www.boljiposao.com), a pokrovitelj je Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja. Suorganizatori su Nacionalna služba za zapošljavanje, Agencija za privredne registre koja će posetiocima predstaviti proces registracije nove firme, kao i Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća i preduzetnika, čiji će predstavnici davati informacije o započinjanju i unapređenju sopstvenog biznisa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari