Direktor "Prvog partizana" za Insajder: Odlazak na mitinge se uvek plaćao 1 „Prvi partizan“ Užice Foto: Nenad Kovačević

Direktor „Prvog partizana“ iz Užica Dobrosav Andrić izjavio je danas da su radnici tog državnog preduzeća koji su išli u Beograd na skup „Budućnost Srbije“, u okviru kampanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića, dobili jednu dnevnicu i da se odlazak na mitinge uvek plaćao.

Andrić je za Insajder rekao da je reč o jednoj dnevnici, koja je manja za 50 do 60 odsto u odnosu na onu koju bi zaradili da su na dan održavanja mitinga Aleksandra Vučića 19. aprila bili na svojim radnim mestima.

„A šta je trebalo? Da im zabranim da idu? Pa 2000. godine sve fabrike, pa i moja dve nedelje nisu radile. Da li je trebalo da isteram te ljude“, naveo je Andrić. On je istakao da su radnici išli i na mitinge i u vreme Borisa Tadića i Vojislava Koštunice.

„Nego šta sam, nego ih platio! I ranije su podržavali promene vlasti. Išli su i kad je i Tadić držao i kad je Koštinica držao. Onaj ko radi, on ima dnevnicu 2.000 dinara, a po ovoj odluci dobiće 50 do 60 odsto dnevnice. Ona je manja nego kada rade, jer kada rade imaju i neke dodatke. Uvek se plaćalo“, kaže Andrić.

Na pitanje da li je to opravdano, Andrić odgovara: „To je druga priča. Ti ljudi su dobili ono što su dobijali svi i u prethodnom periodu“.

On je naveo da je u Beograd 19. aprila otišlo 140 zaposlenih, kao i da verovatno od tog broja njih 50 nisu ni bili na skupu. Odluka da se zaposlenima u tom preduzeću koji su išli u Beograd na miting isplati nadoknada doneta je 29. maja. U dokumentu koji je deljen po društvenim mrežama piše da im se „odobrava isplata naknade zarade u visini prosečne zarade u prethodnih 12 meseci“.

„Taj dokument nije dobro napisan. Može da se tumači da je neko dobio celu platu za taj dan, ali ja vam kažem da je reč o jednom danu. Stojim iz ovog šta govorim“, kaže Andrić.

U odluci o isplati nadoknade radnicima koji su išli na miting piše i da se ona donosi u skladu sa Zakonom o radu. U članu 114 na koji se pozivaju u „Prvom partizanu“ između ostalog piše da „zaposleni ima pravo na naknadu zarade u visini prosečne zarade u prethodnih 12 meseci zbog odazivanja na poziv državnog organa“, piše Insajder.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari