Đorđević: Penzije će da rastu, a ne da opadaju 1Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Foto: Fonet

Vlada sebi ne daje za pravo, već zakon o budžetu i budžetskom sistemu definiše kako i na koji način će biti uvećana penzija, izjavio je ministar za rad Zoran Đorđević danas u Narodnoj skupštini odgovarajući na primedbe predsednika Nove stranke Zorana Živkovića.

– Ono što ja mogu da obećam, to je da mi nećemo da usklađujemo, kao što ste vi usklađivli kada je inflacija bila 10, 15 odsto, a vi usklađivali 0,4 ili 1 odsto. Mi ćemo koliko god to vas boli, na inflaciju od 1 odsto da usklađujemo pet odsto i penzije će, kada smo mi u pitanju, da rastu, a ne da opadaju” , rekao je u Skupštini Srbije ministar rada i socijalne politike Zoran Đorđević odgovarajući na primedbe Zorana Živkovića, o ukidanju formule za usklađivanje penzija.

Živković se pozvao na ocene Fiskalnog saveta koji je naveo da Vlada daje sebi diskreciono pravo da odlučuje o usklađivanju penzija.

– To znači da će vlada da koristi svoje diskreciono pravo da se igra pred izbore i oko izbora. Ukidanje formule, kaže Fiskalni savet Srbija bi napustila dobru evropsku praksu i degradirala svoj sistem na nivo najnestabilnijih penzijskih sistema u državama severne Afrike i Bliskog Istoka. Bilo bi dobro da Vlada Srbije i poslanici vlasti budu pažljiviji kada čitaju to što im piše Fiskalni savet, naveo je Živković.

Odgovarajući Živkoviću, ministar Đorđević je rekao: Trebalo bi pažljivije da pročitate to i da shvatite koliko laži je sve tu rečeno i da u suštini ništa od onoga što je fiskalni savet rekao nije tačno“ .

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari