Đorđević sa Pašalićem o radnicima "na crno" 1Foto: Ministarstvo za rad

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević razgovarao je sa zaštitnikom građana Zoranom Pašalićem povodom novine u oblasti socijalne zaštite, koja se uvodi po uzoru na dobru praksu objavljivanja spiska neregistrovanih i registrovanih subjekta i poslodavaca kod kojih su zatečena lica koja rade „na crno“.

Želim da naglasim da će svi biti jednaki pred zakonom i neće biti povlašćenih. Moramo da se zajedno borimo za veću bezbednost i zaštitu na radu sa jedne strane, a sa druge strane protiv rada na crno i nelojalne konkurencije“ istakao je Đorđević.

Kako se navodi u saopštenju on je dodao da je cilj javnog objavljivanja ovog spiska, apsolutna zaštita svih zaposlenih i poslodavaca.

Đorđević je istakao da Ministarstvo želi da nastavi sa ovom idejom i sprovede je i u oblastima socijalne zaštite i u delu koji se odnosi na bezbednost i zdravlje na radu.

Zaštita i bezbednost na radu je od velikog značaja za borbu protiv rada na crno, i upravo Uprava za bezbednost i zdravlje na radu će pojačati kontrolu kada je u pitanju izdavanje licenci i kontrolu rada onih koji već imaju licence“, dodao je Đorđević navodi se u saopštenju.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić je podržao praksu koje je Ministarstvo uvelo, da svake nedelje objavljuje ovaj spisak na sajtu.

Danas je održan prvi u nizu sastanaka sa resornim ministarstvima koja se bave kontrolom i prevencijom, kao i sankcionisanjem onih zanimanja koja se mogu smatrati opasnim. Želimo da zaštitnik građana ima učešće u kontroli svih subjekata i poslodavaca koji se bave gradnjom na teritoriji Republike Srbije, kao i svakodnevno izveštavanje o posledicama kontrole kako ne bi dozvolili da se ovakvi događaji ne sankcionišu na pravi način“, rekao je Pašalić.

Kako je Pašalić istakao, iako ne može da utiče na rad prekršajnih sudova, kao i sudova koji se bave krivično pravnom materijom u pogledu dužine i ishoda postupka, svakako će preduzeti sve što dozvoljava Zakon o Zaštitniku građana, a to je da učestvuje u postupcima kontrole, kao i da bude obavešten o postupcima i nalazima kontrola koje preduzimaju nadležni u konkretnim slučajevima. Pašalić je dodao i da će iskoristiti sva pravna sredstva koja mu po Zakonu o Zaštitniku građana pripadaju.

Poštovaćemo sve zakonske mere i podržaćemo one zakone koji se tiču zaštite prava radnika. Ovo je samo jedan u nizu sastanaka, do kraja nedelje očekujemo sastanke i sa ostalim relevantnim institucijama“, poručio je Pašalić navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari