Đorđević: Vlada garantuje prava zaposlenih na aerodromu, neće biti otkaza 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Vlada Srbije neće dozvoliti kršenje prava zaposlenih na Aerodromu „Nikola Tesla“ u Beogradu i niko neće ostati bez posla, izjavio je danas ministara za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zorana Đorđevića posle sastanka sa generalnim direktorom Aerodroma Fransoa Berizoom, reprezentativnim sindikatima i predstavnicima radnika tog preduzeća.

„Prilikom koncesije aerodroma aktivno su i radnici bili uključeni u sve odluke koje smo donosili. Njihova prava niko ne sme da krši“, rekao je Djordjević koji je posetio Aerodrom posle pisanja medija da će oko 300 radnika tog preduzeća ostati bez posla jer im poslovodstvo neće produžiti ugovore o radu na odredjeno vreme.

Кako je naveo Djordjević, iako je zbog epidemije korona virusa broj putnika na beogradskom aerodromu u prvoj polovini ove godine smanjen za 61,4 odsto, a u drugom kvartalu za čak 94,6 odsto u odnosu na isti period 2019. godine, što je sve rezultiralo značajnim smanjenjem prihoda kompanije, neće biti otpuštanja radnika.

Dodao je da je trenutni obim saobraćaja i putnika takav da na Aerodromu Nikola „Tesla Beograd“ rade samo delovi Terminala 2, dok Terminal 1 nije u upotrebi.

„Nije bilo prekida ugovora zaposlenima na aerodromu, kompanija je zadržala sve svoje zaposlene na odredjeno vreme tokom krize izazvane virusom Кovid 19 više od šest meseci, uprkos činjenici da su bili na plaćenom odsustvu zbog niskog obima saobraćaja. Oni koji su pronašli bolji posao i žele da se posvete novim karijernim izazovima i žele da prekinu ugovor o radu biće omogućeno da dobiju otpremninu“, objasnio je ministar.

Koncesionar beogradskog aerodroma, kompanija „Belgrade Airport“ u vlasništvu francuskog Vansija (Vinci Airports) zahvalila je radnicima „koji su neumorno radili na tome da Aerodrom Nikola Tesla ostane otvoren tokom pandemije“, navodi se u saopštenju.

„Uprkos tekućim izazovima, ostajemo optimistični da će se naš aerodrom oporaviti i zadržati svoju poziciju regionalnog čvorišta i jednog od glavnih pokretača ekonomije zemlje i regiona“, poručilo je rukovodstvo te kompanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari