Đorđević: Zakoni za lakše zapošljavanje 1Ministar Zoran Đorđević Foto: Fonet/Zoran Mrđa

U pripremi su novi zakoni koji će olakšavati zapošljavanje i prijavu zaposlenih, pojednostaviti procedure i poboljšali raspodelu sredstava za socijalna davanja, izjavio je ministar rada.

Zoran Đorđević je danas na Kopaonik biznis forumu izjavio da se radi na pripremi zakona o privremenom radu, radu na sezonskim poslovima, upućivanju zaposlenih na privremeni rad u inostranstvo, zakonu o socijalnom preduzetništvu i zakonu o socijalnim kartama čije usvajanje će olakšati posao administracije i učiniti je efikasnijom.

Govoreći o socijalnim kartama, on je rekao da Srbija želi da primeni danski model koji je najuređeniji, dodajući da država treba da automatski prepozna kome je potrebna pomoć.

On je rekao da njegovo ministarstvo radi na izradi centralne baze podataka svih koji dobijaju pomoć jer su se do sada te podatke imale lokalne samouprave.

Ministarstvo je utvrdilo da je lokalnim institucijama koje isplaćuju socijalnu pomoć do sada mesečno isplaćivano 100 miliona dinara više nego što je bilo potrebno, odnosno više nego što su primaoci pomoći imali pravo.

Upitan o mogućnosti isplata socijalne pomoći i drugih davanja samo elektronskim putem, Đorđević je rekao da bi to olakšalo borbu protiv sive ekonomije jer bi se tokovi novca tako lakše nadgledali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari