DRI našla brojne nepravilnosti u Kragujevcu 1Foto: KOCA SULEJMANOVIC/EPA

U delu izveštaja DRI koji tretira finansijski aspekt rada Gradska uprav za imovinu navedeno je evidentirano da je prvog januara 2018. godine „manja iskazana vrednost 285 stanova“. Na kraju te godine to isto evidentirano je za „najmanje dva stana“ i „najmanje jedan lokal“, dok je „više iskazana vrednost za najmanje jedan stan i dva objekta obrazovanja, koji su u evidenciji duplirani“.

Državna revizorska institucija u svom izveštaju nadalje navodi nepravilnosti u utvrđenoj vrednosti. Tako je, konstatuje se, manje iskazana vrednost za 97 stanova, 162 jedinice poslovnog prostora, 24 objekata obrazovanja, 1.434 ulica i puteva, sedam sportskih objekata“, dok je 2.255 „jedinica zemljišta koji su uneti u evidenciju bez vrednosti“. S druge strane, više je iskazana vrednost za 86 stanova i 15 jedinica poslovnog prostora koji nisu u vlasništvu grada.

Revizijom DRI utvrđeno je i da „Gradska uprava za imovinu nije podnela zahtev za upis prava javne svojine grada Kragujevca u evidenciju RGZ, za sve objekte koji se nalaze u knjigama grada Kragujevca i nije evidentirala sve objekte koji se u evidenciji RGZ vode kao javna svojina grada“, ali i da je „u pomoćnoj evidenciji evidentirala najmanje jedan stan dva puta, pa je u konsolidovanom bilansu stanja više iskazana vrednost za vrednost ovog dupliranja“.

Pored brojnih nepravilnosti prilikom utvrđivanja vrednosti, dupliranja stanova i neupisanih objekata, navodi se i da „Gradska uprava za imovinu nije podnela zahtev za upis prava javne svojine grada Kragujevca u evidenciju RGZ, objekata koji se nalaze u knjigama grada Kragujevca i to najmanje za 188 jedinica poslovnog prostora, 634 jedinica stambenog prostora, 14 jedinica sportskih objekata, 18 objekata kulture…“. I tako se nabraja na 97 strana izveštaja.

Upućeni u ovu problematiku smatraju da izveštaju DRI odslikava rad aktuelne gradske vlasti i da onih 97 strana nepravilnosti u tom izveštaju ne bi bilo, ili bi ih bilo znatno manje, samo da su činovnici Gradske uprave za imovinu redovno izlazili na teren. Ali, kako to nisu činili, neupisani su ostali i objekti koji su u Kragujevcu izgrađeni u dosadašnjem mandatu aktuelne gradske vlasti, među kojima su i Kreativni park, koji je u kragujevačkom Velikom parku izgradila Fondacija Dragice Nikolić i Sportski centar „Iskra“, donacija Delta holdinga. Niko, upozoravaju u delu stručne javnosti, ne otvara pitanje kolika je šteta, neplaćanjem poreza, pričinjena gradu i državi, ako neko tri godine nije upisao postojeće objekte kao svoju imovinu.

Konsultant Nebojša Vasiljević koji je ranije bio gradski funkcioner, smatra kaže da „izveštaj DRI jasno pokazuje loše stanje, kako u upravi za imovinu“, ali „još više izuzetan nemar prema samoj imovini grada“.

– Imovina je osnov, temelj za funkcionisanje grada, ali je ona pre svega kadrovski devastirana, što je izuzetan problem. Primedbe, obavezujuća mišljenja nema ko ni da sprovede. Problemi će tek nastati kada DRI bude preispitivao osnov za raspolaganjem tom imovinom. Novom reorganizacijom uprave imovina grada i imovinski odnosi su dodatno marginalizovani, te će retko ko prihvatiti da se tom oblašću bavi – ističe Vasiljević.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.