Drugi talas poreznika protiv frilensera 1Foto: EPA/ DAVID CHANG

Nedelju dana nakon što je Udruženje radnika na internetu predalo zahteve Ministarstvu finansija i kabinetu predsednice Vlade, umesto odgovora, Poreska uprava počela je sa drugim talasom poreskih kontrola na prihode iz inostranstva.

Prema rečima Mirana Pogačara, predsednika ovog udruženja, juče im je šestoro frilensera prijavilo da su dobili poziv Poreske uprave da daju izjavu u vezi deviznih priliva iz inostranstva od 2016. godine do sada.

„Ovo je nastavak onog što je započeto u junu, takoreći drugi talas kontrole Poreske uprave. Mi nismo dobili nikakav odgovor ni ministra finansija Siniše Malog ni premijerke Ane Brnabić iako su oboje u javnosti govorili kako su spremni za razgovore sa frilenserima. Mi smo tražili da se obustave naplate i postupci Poreske uprave, dostavili smo i analizu poreskih rešenja koja su napravljena mimo propisa i što je najvažnije tražili smo da se definiše status ne samo u poreskom smislu, već i po pitanju staža, zdravstvenog osiguranja i načina uplate poreza. Sada propisi predviđaju da se za svaku uplatu podnosi posebna prijava poreza što je besmisleno i oduzima previše vremena“, objašnjava Pogačar dodajući da frilenseri žele da plaćaju porez i da je regulisanje ove oblasti i u korist države koja može da naplati velike prihode.

Ipak, on ističe da ljudi nemaju odakle da plaćaju retroaktivno porez u poslednjih pet godina.

„Ako država misli da zadrži te ljude u Srbiji ne može retroaktivno naplaćivati porez koji 20 godina ne naplaćuje. Taj zakon je 2001. godine donet, ne 2015. a poreznici ga do sada nisu naplaćivali. Sa kamatama nameti mogu da dostignu i do 80 odsto prihoda i to niko, bez obzira kolike prihode imao ne može da plati“, zaključuje Pogačar dodajući da je najbolji pokazatelj da poreznici nisu ništa radili po ovom pitanju to što preko 97 odsto frilensera nije plaćalo porez.

Đerđ Pap, predsednik UO Udruženja vlasnika računovodstvenih agencija, objašnjava da Poreska uprava kontroliše poslednjih pet godina, jer je toliki rok zastare.

„U celoj priči oko frilensera najbolje pitanje je zašto Poreska uprava svih ovih godina nije radila ništa na tome. Činjenica je da je obaveza građana koji ostvaruju prihode iz inostranstva da sami prijave prihod, ali je i činjenica da Poreska uprava ništa organizovano nije radila, a sve vreme su imali dostupne podatke. Poreska uprava ima toliko različitih poslova da se ovim nije sistemski bavila, a da je svake godine bar po jedno ovakvo obaveštenje davala, ne bi došli u ovu situaciju. S druge strane, pitanje je da li frilenseri imaju pravo da ne znaju da treba da plate porez, jer u pravu nepoznavanje prava ne oslobađa odgovornosti“, objašnjava Pap. Prema njegovom mišljenju, jedina mogućnost za frilensere je da preko udruženja olakšaju poziciju, „ali će mnogi doći u tešku poziciju jer osim poreza i doprinosa tu su i kamate“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari