Državna firma deli otkaze sindikalcima i trudnici, inspekciju ignoriše 1Foto: Vikipedija

Petodnevni rok za primenu izvršnog rešenja Inspekcije rada iz Kragujevca kojim je javno-komunalnom preduzeću „Morava“ iz Lapova nalaženo da dvojicu nezakonito otpuštenih radnika…

… članova povereništva Sindikata „Nezavisnost“ Dejana Kocića i Aleksandra Popovića, vrati na njihova radna mesta istekao je juče, a ta dvojica Lapovaca i dalje su bez posla. Rukovodstvo „Morave“ i nadležni u Opštini Lapovo nastavili su tako da ignorišu rešenja Inspekcije rada, uprkos činjenici da će ovoga puta, zbog toga, morati da plate kaznu u visini od deset odsto od ukupnog godišnjeg ili polovinu mesečnog prihoda preduzeća.

Inspekcija rada je, naime, prvo rešenje o vraćanju Kocića i Popovića na posao u JKSP „Morava“ donela još 27. februara ove godine, ali tadašnja direktorka tog preduzeća, Katarina Kanjevac, nije postupila u skladu sa inspekcijskim nalogom. Naprotiv, ignorisala ga je, a ignoriše ga i njen naslednik na direktorskoj funkciji Milan Hršum, koji odbija da primeni i drugo, prošlonedeljno izvršno rešenje inspekcije. Hršum za naš list kaže da ovim povodom „ne sme da daje izjave.“

Na pitanje od koga ne sme ne kaže – ništa. Kocić i Popović smatraju da ne sme od opštinskog rukovodstva, koje mu je, kako tvrde, i naložilo da ne poštuje rešenje Inspekcije rada i da ih ne vrati na posao. Opštinsko rukovodstvo za to vreme ćuti i izbegava javnost. Predsednik Opštine Lapovo Boban Miličić krajem minule sedmice nam je rekao da je „na terenu“, te ćemo o otpuštenim radnicima moći da razgovaramo nekog od narednih dana, ali prekjuče i juče nije odgovarao na telefonske pozive. Nezvanično se saznaje da su opštinsko i rukovodstvo JSK „Morava“ uložili žalbu Ministarstvu za rad na rešenje Inspekcije rada. U Inspekciji rada u Kragujevcu ističu da ne pamte da neko njihovo rešenje ovog tipa nije primenjeno.

U Sindikatu „Nezavisnost“ kažu da je sve počelo kajem prošle godine, kada su i u Opštini Lapovo, u skladu sa Zakonom o maksimalnom broju zaposlenih u javnoj upravi, počeli da se prave spiskovi prekobrojnih u lokalnom javnom sektoru. Tako je u „Moravi“, mimo prethodnog dogovora sa rukovodstvom regionalnog ogranka „Nezavisnosti“ da se pri utvrđivanju broja prekobrojnih poštuje princip dobrovoljnosti, a da se, ako ne bude dovoljno „dobrovoljaca“ naprave kriterijumi za rešavanje problema, 29. decembra gotovo kompletno rukovodstvo te sindikalne asocijacije u „Moravi“ proglašeno za tehnološki višak i to bez primene bilo kakvih kriterijuma, što potvrđu i rešenja Inspekcije rada.

Pored Dejana Kocića i Aleksandra Popovića, krajem prošle godine, u „Moravi“ su bez posla ostale i njihove sindikalne kolege Dejan Pešić, Boban Nikolić i Tijana Marinković, koja je u to vreme, ističu u „Nezavisnosti“, bila na trudničkom bolovanju. Taj sindikat je potom tužio preduzeće i od Inspekcije rada zatražio privremenu meru. Inspekcija je potom donela prvo rešenje o vraćanju Kocića i Popovića na posao, dok je postupak za Tijanu Marinković, kojoj je otkaz uručen po povratku sa porodiljskog bolovanja, u toku. Zahtev da se na svoja radna mesta vrate i Dejan Pešić i Boban Nikolić Inspekcija je odbila.

Izgubila bebu nakon otkaza

Regionalni poverenik UGS „Nezavisnost“ Dejan Đokanović kaže da su Tijani Marinković u više navrata dok je bila na trudničkom bolovanju pokušavali da uruče rešenje o otkazu, te da je, pritom, izgubila bebu, o čemu, kako tvrdi, postoji i medicinska dokumentacija. Bivša direktorka JKSP „Morava“ Katarina Kanjevac je, prema njegovim rečima, od Doma zdravlja u Lapovu tražila na uvid medicinski karton Tijane Marinković, što je protivzakonito.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari