Ministar finansija Mirko Cvetković, našao se, po drugi put ove godine u situaciji javno prizna da je ekonomska struka izgubila bitku sa politikom. „Budžet za 2008. godinu nije ekonomski optimalan, ali je optimalan u odnosu na realnost, odnosno na političku i socijalnu situaciju“, rekao je on predstavljajući stavke državne kase.

Ministar finansija Mirko Cvetković, našao se, po drugi put ove godine u situaciji javno prizna da je ekonomska struka izgubila bitku sa politikom. „Budžet za 2008. godinu nije ekonomski optimalan, ali je optimalan u odnosu na realnost, odnosno na političku i socijalnu situaciju“, rekao je on predstavljajući stavke državne kase. Samo pet meseci ranije, kada je trebalo objasniti kako će izgledati budžet za ovu godinu, takođe je javno priznao da je reč o „iznuđenom dokumentu u koji je moralo da budu ukomponovana sva predizborna obećanja i ono što je kao tehnička, vlada premijera Vojislava Koštunice, preuzimala kao obavezu neke buduće vlade“.

Zašto PDV na bebi-opremu nije smanjen

Beograd – Aktivisti Internet portala bebac.com i 16 vojvođanskih nevladinih organizacija uputili su pismo premijeru Srbije Vojislavu Koštunici u kome kažu da su kao roditelji i građani prevareni obećanjima pojedinih političara da će u budžetu za 2008. biti smanjen porez na dodatu vrednost na odeću, opremu i hranu za bebe. Potpisnici peticije traže od premijera Koštunice da ih primi na razgovor kako bi pronašli rešenje za problem koji opterećuje 90 odsto porodica u Srbiji. „Strategijom za podsticaj rađanja predviđeno je ukidanje PDV na bebi proizvode i taj predlog bi trebalo da bude implementiran u zakonima do kraja godine. Međutim, ni toga nema u dodatnim stavkama Predloga budžeta. Nije logično da su potprepštine za bebe skuplje u Srbiji nego u zemljama sa višim standardom i da je isti porez na cigarete, alkohol i bebi proizvode“, kaže za Danas Vladimir Ješić, inicijator i koordinator kampanje.

Očito je, dakle, da Srbija nije dobila budžet koji bi najviše odgovarao ekonomskoj situaciji, nego dokument koji je najpre usaglašen među koalicionim partnerima, (inače nije bio lak posao zbog čega se kasnilo petnaestak dana u odnosu na zakonom predviđene rokove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari