Državna revizorska institucija demantuje da je javni dug Srbije 62 odsto BDP 1Foto: Pixabay/stevepb

Državna revizorska institucija je danas demantovala navode u tekstovima koje su objavili određeni mediji da „javni dug Srbije iznosi 62 odsto bruto domaćeg proizvoda“, kao da je to sadašnja visina javnog duga, jer kako tvrde izjava dr Duška Pejovića, predsednika DRI i generalnog državnog revizora nije preneta u celosti.

Radi potpunog i istinitog izveštavanja, u celosti prenosimo izjavu dr Pejovića tokom jučerašnje konferencije za medije na kojoj su, između ostalog, predstavljeni nalazi u revizijama finansijskih izveštaja sadržani u Izveštaju o radu DRI za 2019. godinu, navodi se u saopštenju.

„Javni dug Republike Srbije je pravilno iskazan. Na kraju 2017. godine je bio 62,5 odsto u odnosu na bruto društveni proizvod. A učešće duga opšteg nivoa države, ne uključujući obaveze po osnovu restitucije, je ovaj iznos, ali on po Zakonu bi trebalo da bude do 45 odsto. Ali se vidi da je 2018. godine smanjen na 54,5 odsto. A mi smo utvrdili da to kako je iskazano, je pravilno iskazano, kako je prikazano na slajdu“, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari