Dug za eksploataciju rudnog bogastva 2,6 milijardi dinara 1Foto: EPA/ Andrzej Grygiel (ilustracija)

Predsednik Državne revizorske institucije (DRI) Duško Pejović rekao je danas da su prihodi po osnovu naknada za eksploataciju rudnog bogastva u 2018. godini iznosili šest milijardi dinara, a da je dug početkom ove godine prema budžetu Srbije iznosio 2,6 milijrdi dinara. 

On je na prezentaciji izveštaja o efikasnosti nadzora nad eksploatacijom rudnog bogastva u periodu od 2016. godine do 2018. rekao da firme koje se bave tom delatnošću same obračunavaju podatke o količini iskorišćenih sirovina, prihodima od prodaje, kao i iznos naknade.

„Nadležni organi nisu u dovoljnoj meri kontrolisali količinu ekspoatisanih mineralnih sirovina, prihode od prodatih količina i nakanadu za korišćenje zbog čega postoji rizik da su finansijske obaveze potcenjene“, rekao je Pehović.

Dodao je da i naplata naknada nije efikasna i da se ne primenjuje prinudna naplata zbog čega postoji mogućnost da se ne ostvare planirani prihodi budžeta.

On je rekao da od 2,6 milijardi dinara duga, kamate čine 1,9 milijardi dinara, a da nad 99 odsto tog duga obveznika nadzor obavlja Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije.

Prihodi od naknade bi, prema njegovim rečima, bili veći da 2016. godine RTB Boru nije otpisano oko 5,3 milijarde dinara.

„Korišćenje neobnovljivog rudnog bogastva bilo bi racionalnije, a budžetski prihodi bi bili veći da je je kontrola bila efikasnija i bolja koordinacija nadležnih organa“, rekao je Pejović.

Viši savetnik DRI Goran Mandić rekao je da se u Srbiji eksploatacijom bavi oko 200 firmi, a da 90 odsto proizvodnje u rudarstvu čine ugalj, nafta, gas i bakar.

„Od 30 odsto do 60 odsto subjekata koji se bave eksploatacijom između 2016. godine i 2018. nisu dostavljali ili nisu redovno dostavljali dokumentaciju o finansijskim obavezama, a Poreska uprava nije vršila kontrolu obračuna i plaćanja naknade za korišćenje mineralnih sirovina“, rekao je Mandić.

Istakao je da nadležni organi za nadzor nisu primenjivali kaznene odredbe propisa, osim inspekcije u pojedinim slučajevima, pa su pokrajinski inspektori podneli dve prijave za privredni perstup i jednu krivičnu prijavu.

On je rekao da su najveće prihode od naknade za eksploataciju rudnog bogastva u periodu od 2016. godine do 2018. ostvarile opštine Lajkovac (887 miliona dinara) i grad Kikinda (635 miliona dinara), a da mnoge lokalne samouprave nisu znale da li se na njihovoj teritoriri eksploatišu mineralne sirovine ili ko to radi uprkos tome što im pripada prihod od naknade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari