Dužnici prekinuli sastanak o "švajcarcima" 1Foto: BETAPHOTO/ HINA VELIMIR ILIC

Zaduženi u švajcarskoj valuti danas su prekinuli sastanak sa predstavnicima banaka u Srbiji jer su se nakon nedelju dana usaglašavanja teksta zakona koji je trebalo da bude naredne sedmice usvojen po hitnom postupku u njemu našle odredbe koje su za zadužene građane neprihvatljive.

Banke su u nacrtu zakona koji je konačan oblik trebalo da dobije u nedelju ponudile klijentima zaduženim u švajcarskoj valuti otpis 38 odsto preostalog duga, od čega bi 23 odsto platile banke, a 15 odsto država. Ako tako ostane, to znači da će država za rešavanje ovog problema platiti oko 76 miliona evra, a banke nekih 117 miliona evra, jer je ukupan preostali dug 511 miliona evra. Međutim, procenat duga koji bi trebalo otpisati, odnosno koji je dogovoren sa bankama je, kako za Danas kaže predsednica Udruženja CHF Srbija Jelena Pavlović, najmanje sporan.

– Ono što je jako sporno i zbog čega smo juče prekinuli sastanak je to što su banke ubacile u tekst zakona odredbu u članu 1 kojom se kaže da je valutna klauzula bila dozvoljena. To je neprihvatljivo i nijedan zakon ne sme da se bavi tumačenjem stava jednog suda – ističe Pavlović.

Osim toga, kako kaže, u tekst zakona je uneto i to da svi koji prihvate konverziju mogu da smatraju da su sve njihove obaveze prema banci završene. To je, napominje Pavlović, još jedna stvar na kojoj su oni insistirali da ne sme da se desi i zbog toga ne žele da nastave pregovore sa bankama na ovakav način.

– Država ne sme da ograničava prava potrošača zakonom i ne treba da ispunjava zahteve banaka. Mislim da će bez obzira na sve ovaj zakon biti usvojen i nije na nama u Udruženju, nećemo pritiskati zadužene građane da to ne prihvataju ukoliko im odgovara, ali mi prinicipijelno kažemo da ovo nije u redu i sve što tražimo je ustavnost i zakonitost – naglašava Jelena Pavlović.

Predlog banaka je, o čemu su mediji ovih dana pisali, da se otpiše deo duga, i da se tako dobijena glavnica konvertuje u evro, po srednjem kursu, a da se na to plaća kamata od 3,5 odsto godišnje.

Ministar finansija Siniša Mali je u petak, kako su prenele Novosti, rekao da će konačna verzija biti spremna u nedelju, a da već od naredne sedmice može da se očekuje usvajanje ovog leks specijalisa u Skupštini.

Zakon koji bi rešio probleme više od 17.000 zaduženih u „švajcarcima“ predložio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić kada je pre više od dve nedelje posetio građane koji su štrajkovali ispred Vrhovnog kasacionog suda. Stotinak zaduženih građana pet dana je protestovalo na stepenicama ovog Suda u Beogradu tražeći da se izjasni o zakonitosti ugovora koje su ovi građani potpisivali sa bankama prilikom uzimanja stambenih kredita u švajcarskom franku.

Tek nakon posete Vučića i njegovog obećanja da će država pomoći, VKS je 2. aprila izneo stav da su ugovori ništavi ukoliko banke ne poseduju pisane dokaze o tome da su se zaduživale u švajcarskoj valuti. Usledio je dogovor o pregovorima, koji su juče, uprkos najavama iz države da će sve biti u redu, prekinuti zbog nezadovoljstva zaduženih građana.

– Ako budu hteli da usvoje zakon, usvojiće ga, ali će to pokazati da su banke iznad države – napominje Jelena Pavlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari