EBRD će nastaviti da podržava reformu energetskog tržišta Srbije 1Foto: FoNet

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) će nastaviti da podržava reformu srpskog energetskog tržišta kao i da promoviše razvoj investicionih uslova za korišćenje obnovljivih izvora energije, rekla je danas izvršna direktorka EBRD za Jugoistočnu Evropu i Zapadni Balkan Šarlot Rue (Charlotte Ruhe)

Ona je u Beogradu razgovarala sa ministrom rudarstva i energetike Aleksandrom Antić, a zajednička je ocena da Srbija u poslednje dve godine ima lidersko mesto u regionu kada su obnovljivi izvori energije u pitanju, saopštilo je ministarstvo.

„Za EBRD je značajno da Srbiji pruži podršku, kako bi se energetski sektor unapredio i modernizovao. Pored obnovljivih izvora, iz hidro potencijala, a pre svega projekata iz energije vetra, gde je Srbija postigla zavidne rezultate, tu su i projekti rehabilitacije, unapređenja prenosnih sistema i implementacije pametne mreže koji se razvijaju sa preduzećima EPS i EMS“, navodi se u saopštenju.

Na sastanku je istaknuto da posle obavljenih konsultacija sa predstavnicima Evropske komisije i nemačke KfW banke, Srbija ima mogućnost podrške u vidu donacije iz fonda IPA 2021 za projekte adaptacije javnih zgrada i unapredjenja energetske efikasnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari