EIB: Očekujemo izveštaj o rušenju zida na Korodoru 10 1Foto: N1/Gordana Bjeletić

Od “Koridora Srbije” očekujemo da nas u narednim nedeljama izveste o zaključcima o uzrocima incidenata na Koridoru 10, kao i o potencijalnim rešenjima, navodi se u pisanoj izjavi Evropske investicione banke (EIB) za RSE.

Tako su se oglasili povodom rušenja potpornog zida na Koridoru 10, na jugu Srbije kod Grdeličke klisure.

“Koridori Srbije”, uz podršku odgovarajuće tehničke ekspertize, trenutno vrše procenu uzroka i potencijalnih rešenja, navodi se u pisanoj izjavi Evropske investicione banke.

Potporni zid se u nedelju 20. avgusta urušio u potpunosti, nakon što se delimično urušio još dva puta u proteklih pet meseci.

Nosilac posla je preduzeće “Koridori Srbije”, izvodač radova na toj deonici Koridora 10 je španska kompanija „Azvi“, a radovi se finansiraju iz kredita Evropske investicione banke.

“Žalimo zbog incidenta koji se dogodio, ali nam je drago što niko nije povređen”, rečeno je u EIB za RSE.

U EIB navode da je od samog početka planiranja projekta nestabilna geologija terena bila poznat rizik svim uključenim stranama, uključujući i njih, koji su sa razmatranjem projekta počeli 2009. godine.

Dodaje se da su “Koridori Srbije” kao infrastrukturni menadžer koji teži da radi u skladu sa međunarodnim standardima i njihov prethodnik Javno preduzece „Putevi Srbije“ koje je započelo pripreme “pratili dobru praksu tokom projekta, uključujući i odgovarajuću procenu rizika”.

Evropska investiciona banka dodaje da su im Vlada Republike Srbije i njena tela, uključujući “Koridore Srbije” dugoročni partneri i da nameravaju da nastave da investiraju u to partnerstvo koje je, kako se navodi, zasnovano na potrebama Vlade Srbije i ciljevima EIB i kontinuiranom praćenu portfolija Banke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari