Ekonomska saradnja nužna za prosperitet regiona 1Foto: Pixabay/Bruno/Germany

Ekonomska saradnja nužna je za prosperiet regiona, a za formirane tog zajedničkog tržišta ključna je politička podrška, ocenjeno je danas na panelu u okviru onlajn konferencije RE-SET SUMMIT, posvećenom zajedničkom regionalnom trzištu.

Na onlajn konferenciji, koju organizuje Adria Media Group u partnerstvu sa Privrednom komorom Srbije (PKS), ocenjeno je i da su ulaganja u infrastrukturu poboljšala rejting Srbije.

Direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS Mihailo Vesović naglasio je da poslovanje u regionu mora da bude što brže, što jednostavnije i što jeftinije.

Kao konačan cilj vidi ne regionalno tržište, već zajednički nastup na evropskom tržištu.

Generalni sekretar Komorskog investicionog foruma ZB6 Safet Grdžaliju naveo je da region bez saradnje nema perspektivu i dodao da put ka EU treba da se gleda iz ekonomske perspektive, navedeno je u saopštenju.

On je na prvom panelu istakao da dijalog mora da bude najjače oružje za razbijanje svih barijera na zapadnom Balkanu, u čemu je potrebna pomoć političkog establišmenta.

Trejd menadžer „Sarajevskog kiseljaka“ Amar Jajetović smatra da je standardizacija veliki izazov i da će se teško prevazići bez podrške političkog sektora.

Među probleme je svrstao i sivu ekonomiju, komplikovane procedure, ali i iseljavanje stanovništva.

Menadžer komunikacija „Nelta“ Marko Milanković je kao najveći izazov u regionalnom poslovanju naveo usaglašavanje dokumentacija.

Kako je rekao, bilo bi lepo da možemo da vozimo robu širom zapadnog Balkana bez zaustavljanja i da više ne gledamo kilometarske kolone kamiona na granicama.

Na drugom panelu „Infrastrukturna povezanost s regionom“ predsednik „ITM Sistema“ Toplica Spasojević naglasio je da su ulaganja u infrastrukturu dramatično poboljšala poziciju Srbije na Duing listi i da je to ključ razvoja svake ekonomije.

Šefica regionalne kancelarije Evropske investicione banke (EIB) za zapadni Balkan Dubravka Negre je rekla da su, zahvaljujući investicijama EIB, izgrađeni i rekonstruisani kilometri puteva u Srbiji i da su sačuvane hiljade radnih mesta.

Ona je navela da je EIB dosad uložio 250 miliona evra u zdravstveni sektor, 275 miliona u obrazovni sektor, a u transportni čak 2,3 milijarde evra.

Izvršni direktor „Infrastruktura železnice Srbije“ Milan Maksimović istakao je da je plan da se u narednih pet godina investira sedam milijardi u obnovu i izgradnju pruga i objekata.

U planu je, kako je podsetio, i izgradnja brze pruge Beograd-Niš i do granice sa Severnom Makedonijom.

Direktor Sektora za izgradnju „Koridora Srbije“ Aleksandar Senić ukazao je na značaj završetka Koridora 10, kako je rekao, tamo gde se gradi infrastruktura niču fabrike i menja se poslovni ambijent, a istovremeno uzlet beleže ugostiteljstvo i hotelijerstvo.

Istovremeno, direktor „Strabaga“ Dragan Ršumović je upozorio da će velike investicije proći i da nakon toga „neće ostati znanje u Srbiji“, jer domaći inženjeri uglavnom rade manje poslove za strane kompanije koje nakon okončanja projekta odu iz zemlje.
RE-SET SUMMIT će obuhvatiti osam digitalnih konferencija koje će se baviti i zdravstvom, obrazovanjem i održivom budućnošću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari