EPS ćuti o opasnostima divlje priključene struje na Pančićevom vrhu 1Foto: Insajder

Iako je najavljeno da će svi objekti podignuti bez dozvola biti srušeni, da se oni koji su sagrađeni bez potrebnih papira posle donošenja Zakona o izgradnji iz 2015. ne mogu nikako ozakoniti, čini se da Ministarstvo građevinarstva neće baš lako da sprovede svoja obećanja.

Jedan od prvih signala koji na to ukazuju mogla bi biti situacija nastala oko hotela sazidanog na Pančićevom vrhu, čije je rušenje zakazano za 7. avgust, ali je veoma neizvesno da li će do toga i doći.

Da bi se taj posao obavio, potrebno je da se najmanje dva dana pre intervencije objekat skine sa elektro i vodovodne mreže, ali to po svemu sudeći neće biti urađeno.

U raškom pogonu Elektrodistribucije Kraljevo kažu da oni nisu priključili taj objekat na mrežu, pa ne mogu ni da ga isključe. Napominju i da se „Vrh 2017“, kako je ime kafića-hotela, ne nalazi na njihovom spisku potrošača.

Iz centrale Elektroprivrede Srbije našem listu nije dostavljen odgovor na pitanje da li će struja ipak biti isključena kako bi moglo da se sprovede rešenje Ministarstva građevinarstva o rušenju. Nije nam objašnjena ni procedura po kojoj EPS reaguje kada sazna da je neki objekat nelegalno priključen na mrežu.

U raškoj distribuciji nisu znali da nam kažu da li „Vrh 2017“, otvoren 1. januara ove godine, krade struju ili je možda dobija od nekog drugog trgovca energijom, a od centrale EPS-a nismo dobili objašnjenje da li postoji način da se to utvrdi, i da li, ukoliko imaju drugog snabdevača, ta firma krši zakon jer prodaje struju preko neregularno uspostavljene elektro mreže.

Otvara se tu i mnogo ozbiljnije pitanje – ko je odgovoran za bezbednost gostiju? Jer, hotel nema upotrebnu dozvolu, pa se ne zna da li je građevina stabilna i izrađena prema propisima struke. Ne zna se na koji je način ta firma priključena na električnu mrežu i da li su instalacije sigurne. Ne zna se ni da li legalno troši struju ili je krade. Nepoznato je, na kraju i kako je obezbedila vodu u objektu, da li iz gradskog vodovoda, koji je takođe izbegao da odgovori na pitanja Danasa, ili je takođe reč o divljem priključku pa se ne zna njen kvalitet.

Ipak, najopasnija je situacija ukoliko elektro mreža ne odgovara standardima, a to, kako zaključujemo iz odgovora raške distribucije, niko nije kontrolisao. Iz centrale EPS-a nismo dobili odgovore da li oni imaju način da utvrde bar poreklo struje koja se troši u takozvanom kafiću. Ostali su nemi i na pitanje da li postoji način da se struja ipak isključi pre 7. avgusta, kako bi firma izabrana za rušenje to mogla da obavi.

Ovakvo ćutanje javnog preduzeća, ali i lokalnog komunalnog, otvorilo je spekulacije da će postupak rušenja na kome insistira Ministarstvo Zorane Mihajlović, biti – urušen i to „iznutra“. Posredno, i njoj (ako to već nije znala) ali i javnosti, upućena je poruka da bez dozvole gradi onaj ko može, ko ima moć da pod kontrolom drži ne samo inspekcije, nego i čitave javne sektore. I da se ne treba baviti pokušajima da se ljudi sa vezama u tome spreče. A da konce u pozadini ovog slučaja vuče neko sa stvarno jakom pozicijom, posredno svedoči i činjenica da se pravi vlasnik „Vrha 2017“ uspešno skriva od javnosti, iako je potpuno jasno da to nisu dve potpuno anonimne žene koje se vode jedna kao investitorka, druga kao vlasnica kafića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari