EPS počeo da prodaje 'zelenu energiju' 1Foto: N1

Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije (EPS) je počelo da prodaje „zelenu energiju“ komercijalnim kupcima, a prvi veliki kupac u Srbiji s kojim je potpisan ugovor je Prokredit (ProCredit) banka, saopštio je danas EPS.

Dve kompanije potpisale su aneks ugovora kojim se toj banci izdaje sertifikovana garancija da će joj ubuduće biti isporučivana isključivo električna energija proizvedena u EPS-ovim hidroelektranama, odnosno kapacitetima koji koriste obnovljive izvore.EPS trećinu proizvodnje realizuje u hidroelektranama, a u toku je izgradnja prvog vetroparka u Kostolcu, tako da će uskoro snaga vode biti pojačana i snagom vetra.

„EPS pokazuje da za nas nema stajanja i da smo spremni da ponudimo nov i jedinstven proizvod na tržištu električne energije u Srbiji – ‘zelenu’ energiju. I na taj način, EPS je spreman da stane rame uz rame sa velikim evropskim kompanijama“, rekao je vršilac dućnosti direktoroa EPS-a Milorad Grčić.

On je istakao da se obnavljaju i modernizuju EPS-ove hidroelektrane koje proizvode jednu trećinu električne energije u Srbiji, a brzo će u funkciji biti i novi kapacitet koji koristi obnovljive izvore energije jer je u izgradnji vetropark u Kostolcu.

Ukupna snaga hidroelektrana u vlasništvu EPS-a je oko 2,9 gigavata. Plan je da se sertifikati dobiju za sve hidroelektrane i taj proces je u toku. Godišnja proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora u EPS-u je oko 10 milijardi kilovat sati.

Prokrediti banka je u saopštenju navela da po ulaganjima u zaštitu životne sredine već godinama predstavlja jednu od vodećih kompanija u Srbiji.

„Svojim klijentima smo dosad isplatili više od 200 miliona evra kredita za projekte koji doprinose uštedama energije i boljem očuvanju životne sredine. Takodje, zahvaljujući brojnim inovacijama koje smo uveli, Prokredit banka je smanjila svoju potrošnju električne energije za 25 odsto, dok je potrošnja toplotne energije umanjena za gotovo 30 odsto“, kazao je član Izvršnog dbora banke Ivan Smiljković.

Kupci na garantovanom snabdevanju (kategorija domaćinstava) ne mogu da kupuju zelenu energiju, jer za sada ne postoji zakonska mogućnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari