EU daje 71.750 evra 1Plaćenje Foto: EPA/MATTHIAS BALK

Grad Požarevac zaključio je Sporazum o unapređenju lokalnog Geografsko-informacionog sistema (GIS).

Ovu aktivnost, predviđenu projektom „Unapređenje preduslova za korišćenje lokalnih socioekonomskih potencijala kroz GIS u Požarevcu i Velikom Gradištu“, zajednički sprovode ove lokalne samouprave.

Finansijsku podršku od 71.750 evra je obezbedila Evropska unija u partnerstvu sa Vladom Srbije preko programa EU PRO.

Ugovor o sprovođenju aktivnosti je potpisan u junu 2019. godine i traje do kraja novembra 2020. godine.

Projekat, koji će postojeću bazu podataka nadograditi modulima za turizam, agrar i industrijske potencijale, za krajnji cilj ima bolje planiranje integralnog razvoja, brže odlučivanje, smanjenje troškova administracije, i modernizaciju pružanja srodnih usluga, pa samim tim i bolju povezanost sa građanima u ove dve lokalne samouprave.

Sporazum je potpisan između gradonačelnika i javnih preduzeća na teritoriji Grada Požarevca, Turističke organizacije Grada Požarevca i Gradske uprave Grada Požarevca.

– Sve pomenute institucije godinama uspešno sarađuju na unapređenju GIS baze, ali do sada nije pravno uokviren način saradnje, prava i obaveze, kao i protok podataka među ovim subjektima. Sada su jasno definisana prava i obaveze potpisnika Sporazuma, pa će tako biti obezbeđeno ažurno prikupljanje i unos podataka u GIS bazu Grada, rekla je Danijela Tufegdžić, menadžerka Projekta.

Pravo i obaveza potpisnika Sporazuma jeste da prikupljaju i unose podatke iz svoje oblasti delovanja u GIS bazu Grada, da podatke razmenjuju među članicama GIS Grada, objedinjavaju, obrađuju i vrše njihovu analizu.

Takođe, redovno ažuriranje podataka će biti obaveza svake strane potpisnice. Kako su prostorne informacije „razbacane“ po preduzećima, ustanovama, odeljenjima Gradske uprave, jedinstvena GIS baza pruža mogućnost da se podaci čuvaju i skladište u digitalnom obliku na jednom mestu, napomenula je Tufegdžić.

Rang-lista projekata za mlade

Gradska komisija Požarevca sačinila je rang-listu projekata za mlade čija se realizacija finansira iz budžeta. Sredstva su odobrena za ukupno osam projekata, a njihov iznos kreće se od 270.000 do 569.920 dinara. Projekti su izabrani na konkursu za realizaciju Lokalnog akcionog plana za mlade u 2020. godini. M. V.

Ovi tekstovi su deo projekta ulaganja u život, sufinansirani sredstvima grada Požarevca. Stavovi izneti u ovim tekstovima nužno ne izražavaju stavove finansijera ovog projekta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari