Fabrika iz Jagodine izvezla dva aviona u SAD 1Foto: aeroeast.net

Fabrika aviona “Aero Ist Jurop” (AEE) iz Jagodine izvezla je prva dva laka aviona marke “SILA 600” u SAD, a u naredne dve godine planirana je prodaja oko 50 takvih letelica i izvoz vredan 50 miliona evra.

Jedan od aviona biće izložen na najvećem sajmu aviona te kategorije na svetu, koji se održava od 10. do 15. aprila na aerodromu Lejkland na Floridi.

Vlasnik kompanije AEE Milorad Matić rekao je FoNetu da za avione proizvedene u njegovoj fabrici vlada veliko interesovanje, dodajući da nakon izlaska na američko tržište u naredne dve godine očekuje izvoz vredan 50 miliona evra.

Imamo dogovore da za godinu i po do dve uvoznici kupe 50 naših aviona. Prvi je kupila jedna pilotska škola za obuku, dok će drugi, nakon sajma, biti korišćen za demonstrativne letove, rekao je Matić.

On je naglasio da su avioni proizvedeni u AEE zadovoljili stroge američke standarde i da su pre sertifikata dobijenog u SAD sertifikovani u članicama EU. Zbog toga je izvoz “SILE” na američko tržište u neku ruku istorijski događaj za domaću avio industriju, kazao je Matić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari