Fabrika Novares širi proizvodnju u Zrenjaninu 1Foto: Sajt Novares

Francuski „Novares“, koji se bavi izradom komponenti za autoindustriju, otvorio je danas u Zrenjaninu nove pogone pored već postojeće fabrike.

Fabričko proširenje od 3.000 kvadratnih metara je opremljeno poslednjom tehnologijom i robotima, uključujući i pet presa za brizganje i čistu sobu za dve nove proizvodne linije koje će proizvoditi komponente motora, koristeći tehnologije infracrvenog zavarivanja, automatskog ugrađivanja komponenti i metode za proveru curenja. Otvaranju su prisustvovali ministar finansija Siniša Mali, ministar privrede Goran Knežević, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni.

– Zrenjaninska fabrika je pokazala izuzetan učinak i kvalitet te je ovo proširenje rezultat našeg poverenja u ovu fabriku kao i našu posvećenost da što bolje opslužujemo naše kupce u regionu u kom posluju. Srbija postaje sve važnija kao središte automobilske industrije, što odražava i naše povećano prisustvo u zemlji – rekao je na otvaranju Pjer Bule, iz kompanije „Novares“.

Predsednik Pokrajinske Vlade igor Mirović je izjavio da je u proširenju fabrike „Novares“ učestvovala i Pokrajinska vlada, obezbedivši 200.000 evra za subvencije za nova radna mesta, kroz programe podrške Razvojne agencije Vojvodine.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je ovom prilikom da je 2017. u Zrenjaninu zaposleno 3.000 radnika,.

– Ove godine zapsoleno je 1.600 radnika, a dolaskom najveće grinfild investicije u Zrenjanin, kineske kompanije „Šandong Linlong“, trend zapošljavanje će se nastaviti.To su važne vesti koje pokazuju koliko se naša zemlja promenila i samo ovako obezbeđujemo budućnost našoj deci – rekao je minister Siniša Mali.

Frima “Novares” uvećala je celokupni prostor fabrike u Zrenjaninu za jednu trećinu, uključujući čistu sobu sa kapacitetom od milion delova godišnje. Projekat proširenja je vredan 5,2 miliona evra i sproveden je uz podršku Pokrajinske vlade i Vlade Republike Srbije.„Novares“ proizvodi kompleksne plastične delove za automobilsku industriju u šta spadaju delovi za eksterijer i enterijer, ukrase za telo automobila i delove za motor. „Novares“ će u ovoj fabrici u 2019. godini povećati broj zaposlenih sa sadašnjih 190 na 240. Fabrika snabdeva delovima nekoliko najvažnijih kupaca na ovom području uključujući Fiat, PSA Group, Jaguar Land Rover, Suzuki i Dačiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari