Fiat: Kažnjeni zbog štrajkova 1

Samostalni sindikat preduzeća „Fiat plastik“ saopštio je danas da fabrički menadžment ucenama članova sindikata „pokušava da uništi monolitnosti sindikata i kazni ga za prethodne štrajkove“.

Sve je započelo upućivanjem stalno zaposlenih iz ovog preduzeća na rad u druge celine kompanije „Fiat Crajsler automobili (FCA), dok su u preduzeće dovođeni radnici preko agencija za iznajmljivanje. Svi radnici koji su premešteni na radna mesta u okviru FCA su članovi sindikata, dok oni koji nisu članovi, ostaju pošteđeni, saopštio je fabrički sindikat.

U saopštenju se ističe da je sindikat zahtevao od poslovodstva da 19 radnika zaposlenih preko agencije bude primljeno u stalni radni odnos, ali da su oni ubrzo dobili otkaze. Postigli smo dogovor sa menadžmentom da se radnici zaposleni preko agencija zaposle za stalno, ali je preduzeće otkazalo potrebu za njima pa je svih 19 radnika ostalo bez posla, navodi se u saopštenju.

Ocenjuje se da je na taj način rukovodstvo htelo da kazni sindikat, koji se snažno zalagao za njihov prijem u radni odnos, a da su zapravo kaznili nedužne radnike. Sindikat preduzeća „Fiat plastik“ je najavio da će odmah nakon povratka sa višenedeljnog odmora, preduzeti sve zakonom dozvoljene mere za zaštitu prava radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari