Fijat Krajsler seli deo opreme FC plastika u svoj pogon 1Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Kompanija Fijat Krajsler automobili Srbija počela je jutros da iseljava deo proizvodne opreme iz svoje ćerka firme, fabrike Fijat Krajsler plastik, koja je ekskluzivni proizvođač branika za FCA Srbija, i čiji radnici štrajkuju i povremeno obustavljaju rad u potpunosti.

FCA Srbija, saznaje naš list, izmešta liniju za montažu branika.

U Sindikatu i Štrajkačkom odboru FC plastika smatraju da je izmeštanje dela proizvodne opreme te fabrike u FCA Srbija najdirektniji atak na prava “plastičara” na rad i štrajk, o čemu su juče, obavestili nadležne državne institucije, među ostalima i Inspekciju rada.

Štrajkačći FC plastika pozivaju i Vladu Srbije da reaguje ovim povodom, pošto smatraju da FCA Srbija, na ovaj način, krši zakone Srbije.

– Kao što je javnost već obaveštena, u kompaniji Fijat Krajsler plastik već duže od dva meseca na snazi je štrajk, izazvan neopravdanim smanjenjem zarada kao i kršenjem zakona od strane poslodavca – navodi se u saopštenju Sindikata FC plastika.

Dodaje se da kadrovska služba poziva radnike koji su u štrajku na razgovor i nudi  im, kako tvrde u Sindikatu, “razne nepristojne ponude po sistemu ili-ili, kojima vrši pritisak i zastrašivanje, čime žestoko krši Zakon o štrajku”.

– Takođe, mimo plana, a u toku štrajka koji je na snazi, i dok su radnici na plaćenom odsustvu, kompanija pokušava da izmesti deo proizvodnje u drugu fabriku i tako veštački napravi tehnološki višak, što je takođe opstrukcija štrajka u cilju zastrašivanja radnika- ističe se u saopštenju Sindikata Fijak Krajsler plastika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari