Fiskalni savet: U budžetu nedovoljno izdvajanja za tri oblasti 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Kao glavnu kritiku predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović naveo je da budžet ne predviđa efikasne mere za ubrzanje privrednog rasta, dok je nedovoljno izdvajanja u infrastrukturu, prosvetu i zdravstvo.

„Nedovoljno je investicija u putnu infrastrukturu, prosvetu i zdravstvo. Bilo je potrebno još 200 miliona evra u odnosu na ono što budžet predviđa“, rekao je Petrović na konferenciji za novinare.

On je dodao da je umesto u investicije u privredni rast, novac u budžetu za narednu godinu „otišao“ na opremanje vojske i policije i uvećanje plata.

Petrović je dodao da je rast Srbije i dalje ispod proseka zemalja centralne i istočne evrope sa kojima možemo da se poredimo i ocenio da će se to zaostajanje nastaviti.

On je dodao da je novac predviđen za investicije u infrastrukturu uglavnom predviđen za eksproprijaciju zemljišta, a da će stvarne investicije ostati na ovogodišnjem nivou.

Kada je reč o kapitalnim investicijama, Fiskalni savet je ocenio da ti rashodi u budžetu iznose 165 milijardi dinara, ali da se najveći deo odnosi na kupovinu opreme za vojsku i policiju.

Petrović je ocenio da je povećanje plata u javnom sektoru, koje je predviđeno budžetom, paušalno i da je to trebalo da bude rešeno platnim razredima.

„Plate u državnom sektoru će prosečno rasti devet odsto, što je dvostruko više nego u privatnom sektoru“, kazao je Petrović.

On je ukazao i da se ponovo krši budžetska procedura, jer će rasprava umesto mesec dana trajati samo par dana, iako u uslovima fiskalne stabilnosti za tim nema potrebe.

Petrović je rekao da Fiskalni savet podržava povlačenje zakona o smanjenju penzija, ali da poziva Vladu Srbije da donese jasno pravilo kako će se ubuduće uređivati penzije, čiji rast treba da bude usklađen sa rastom inflacije i BDP.

Sa druge strane, ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da predloženi budžet za 2019. godinu i set reformskih zakona predstavljaju zdrave temelje za dalje unapređenje svih oblasti društva, što će za rezultat imati ono što je najvažnije za građane Srbije – dalje podizanje životnog standarda, povećanje investicionih aktivnosti i smanjenje nezaposlenosti.