Gazde traže da bakšiš ide kroz fiskalnu kasu 1Foto: EPA ANDY RAIN

Svaki put kada ostavite napojnicu konobaru i on je uzme, on teorijski krši zakon jer bi inspektor u slučaju da pronađe višak novca u restoranu ili kafiću mogao poslodavca da kazni zatvaranjem lokala ili novčano – preduzetnike sa pola miliona dinara, a pravna lica sa čak dva miliona dinara.

U mnogim zemljama bakšiš je regulisan zakonom – u Japanu se smatra uvredom, u Kini konobari očekuju napojnicu od tri odsto od računa, u NJujorku je to 15 odsto.

U Srbiji praksa ostavljanja napojnice postoji, prema nekim procenama u proseku je to nekih 10 odsto od računa, ali nije regulisana nijednim zakonom i sada u Poslovnom udruženju hotelsko ugostiteljske privrede HORES od Vlade Srbije traže da se to promeni.

„Predložili smo da se napojnica kod nas limitira na 10 odsto i registruje u kasi i da se na to plaća porez na zaradu. Koristi od zakonskog regulisanja imali bi svi počev od gostiju koji bi dobijali bolju i kvalitetniju uslugu, osoblje veću zaradu, preduzetnici veći promet, a država veći prihod u budžetu“, kaže za Danas direktor HORES-a Georgi Genov.

Bakšiš, kako kaže, ne bi bio obavezan, a poslodavac bi radnicima napojnicu nakon plaćenog poreza na zarade isplaćivao po dogovoru nedeljno ili mesečno. Razloga zbog kog bi zakonom trebalo regulisati napojnicu je više, tvrdi Genov, jedan od njih je i to što ne postoji način da se bakšiš isplati karticom, što je u nekim zemljama normalno. „Strani turisti, naročito Amerikanci često plaćaju karticom i konobar u tom slučaju mora da odbije bakšiš, a to je uvreda za gosta“, napominje Genov.

Izostanak zakonske regulative vodi tome, napominje on, da se napojnice često ne prijavljuju poslodavcima, samim tim i državnim organima, što opet dovodi do toga da se „generiše siva ekonomija“ protiv koje se svi bore.

Osim ove, HORES je državi uputio još jednu inicijativu – da se PDV na hranu i piće u ugostiteljskim objektima smanji sa 20 na 10 odsto, na čemu se godinama insistira.

„Smanjenje PDV na hranu i piće u ugostiteljskim objektima je inicijativa EU, većina država u Evropi je to učinila, ali kod nas je ta stopa i dalje 20 odsto. Tražili smo od države, od Ministarstva finansija da se stopa smanji na 10 odsto, kao što je to slučaj sa PDV-om na smeštaj. To je učinjeno pre nekih pet godina i pogledajte koliko je posle toga bilo investicija, novootvorenih hotela“, ističe Genov.

On kaže da nikako ne bi smelo da se dešava da porez na supu iz kesice, kako kaže hemiju, bude 10 odsto, a na zdravu supu od karfiola 20 odsto.

„Svesni smo da ima svega i da ima onih koji izbegavaju da plaćaju poreze. Mi smo protiv sive ekonomije, borimo se protiv toga, ali znamo da pojedini ne plaćaju porez ne zato što žele još više da zarade već zato što ne mogu da prežive“, napominje naš sagovornik.

Većina evropskih zemalja je poslednjih godina spustila PDV na hranu u restoranima i hotelima. Tako je poreska stopa u Irskoj sa 13,5 smanjena na 9 odsto, u Švedskoj je umesto 25 odsto – 12 odsto, u Nemačkoj i Francuskoj je sa 19,6 i 19 odsto snižena na sedam, a u Mađarskoj je od ove godine svega pet odsto. Pre nekoliko godina Mađari su plaćali porez od 27 odsto.

„Istraživanje na primeru 10 zemalja o uticaju smanjene stope PDV-a pokazalo je da primena redukovane stope ima pozitivne uticaje na privredu i da smanjenje poreskog opterećenja u turizmu i ugostiteljstvu generiše stopu rasta od 0,2 i 0,6 procentnih poena, te da su koristi od smanjenja stope opterećenja veći od oportunih troškova izgubljenih prihoda u budžetu“, napominje Georgi Genov.

Smanjenje stope bi u Srbiji donelo, smatraju ugostitelji sa kojima smo razgovarali, manje sive ekonomije, veći promet ugostiteljima i samim tim puniji budžet državi. Menadžer restorana Orašac iz Beograda Miloje Trajković kaže za naš list da svakako treba da pratimo evropske trendove.

„Svim ugostiteljima bi značilo da se PDV spusti jer su to stvari koje nemaju veze sa luksuzom, mi se zalažemo za to, kao i za to da bakšiš treba da se registruje u kasi, takvi su evropski trendovi i ako želimo da idemo ka Evropi onda bi trebalo da to regulišemo zakonom – kaže Trajković. Iako, kako kaže, izmiruju sve obaveze prema državi redovno, problema sa bakšišom ima jer konobari ne smeju da drže novac kod sebe jer to nije po zakonu.

Konobari su složni u tome da PDV treba regulisati zakonom, baš kao i napojnicu. Ono oko čega nisu složni jeste procenat koji im se ostavlja za bakšiš – za jedne je 10 odsto sasvim prihvatljivo, dok drugi, kako kažu, „bez 20 odsto ne žele da razgovaraju“. O tome, međutim, ne odlučuju oni, već država koja se još nije konkretno izjasnila. Na pitanje Danasa da li je i kada moguće očekivati da se stopa PDV na hranu i piće smanji na 10 odsto, Ministarstvo finansija nije odgovorilo. HORES je, međutim, dobio odgovor da će njihova inicijativa biti razmatrana prvom sledećom prilikom – kada se bude raspravljalo o predlogu budžeta.

I država gubi zbog zatvorenog lokala

Direktor HORES-a Georgi Genov kaže da Vladi uskoro proslediti još jednu inicijativu koja se tiče izmene zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji. „Jedno od pitanja je ono o poreskom postupku koji predviđa da inspektor može da zatvori restoran na 15 dana do godinu dana. Ideja je da zajedno sa državom napravimo uputstvo u kom će biti objašnjeno u kojim se konkretno situacijama mogu zatvoriti ugostiteljski objekti, jer ovim aktuelnim drakonskim kaznama su svi na gubitku“, ističe Genov. Zatvaranjem lokala, kako kaže, država izgubi više zato što im se za tih 15 dana ne plaća PDV, a poslodavac nema prihode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari