Gazde traže da bakšiš ide kroz fiskalnu kasu

Ugostitelji traže smanjenje stope PDV-a na hranu i piće i zakonsko regulisanje napojnice

Ostavite komentar


  1. Onoga trenutka kada baksis ode gazdi …. ljdi vise nece ni ostavljati baksis. Baksis je za ljude koji rade. A sto se tice inspektora nema teoretske sanse da neko moze da zakljuci da kafic ima vise para na osnovu para koje se nalaze u posjednistvu konobar/a/ica. Ko moze da dokaze da su te pare od baksisa ili njihove. Ne budalite.

    1. Nije tačno. Jednostavnim presekom stanja na fiskalnoj kasi se dobija suma koju konobar sme da ima kod sebe. Svaki višak (ili manjak) povlači kaznu. Znam par lokala koji su zatvarani na dve nedelje jer su imali minimalna neslaganja.

  2. Bakšiš je turska rec, u prevodu – poklon, znaci da je neko bio zadovoljan uslugom OSOBLJA a ne GAZDE i dat je konobaru ili nekoj osobi koja je posluzivala nije dat gazdi da stavi u kasu.
    Finansijska, trzisna, niti bilo koja inspekcija nema zakonsko ovlascenje da pretura po dzepovima zaposlenih i da njihov sadrzaj DODA u kasu gospodina gAzde.
    Na zapadu kom tako tezite postoji na racunima stavka (uglavnom 10%) koja se odnosi na baksis za osoblje i koja se NE OPOREZUJE.
    Jedino mi smo zaostala i zatucana, nazovi drzava, Turska je 100 godina ispred nas po svim pitanjima.

    1. Bakšiš jeste turska reč kao i džezva, gazda kog ste pomenuli…
      Umesto reči bakšiš, koristite napojnica.

  3. A ja tražim da im gazde daju normalnu platu i da mi ne moramno da jadnim konobarima dajemo obavezan bakšiš. Već kad smo stvarno zadovoljni i damo bakšiš, gazda s tim nema apsolutno ništa. Inače, nemojte ni dalje da oporezujete Kineze i ostale strane „investitore“, nego udri po sirotinji koja radi za bakšiš, državo naša!

  4. Pogledavši komentare pre mog moram reći da nije baš tako da gazda nema ništa sa bakšišem. Radio sam u restoranu u inostranstvu kao konobar, i tamo se bakšiš skupljao i na nedeljnom nivou delio i sa gazdom i sa kuvarima. Zašto? Zato što zadovoljan gost ostavlja bakšiš, a ne ostavlja ga samo zato što je osoblje ljubazno, već i zato što je hrana dobra ili nije, skupa ili nije, lep je ambijent ili nije itd.
    Mi kao konobari smo dobijali veći deo bakšiša, ali su ga kažem, dobijali i gazda i kuvari.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 4, 5. i 6. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Vidojković, pisac

Danas su jedine normalne dnevne novine u zemlji. Kad bih čitao nešto drugo potpuno bih poludeo.