GIZ obeležio 15 godina rada u Srbiji 1Ketrin Čiganovski Foto: Fonet-Zoran Mrđa

Nemačka će Srbiju podržati u reformama javnih finansija i u naredne tri godine će proširiti svoje mere, jer od sutra počinje novi projekat, finansiranje Agende 2030 – istakla je Katrin Majke Čiganovski, šef privrednog odeljenja ambasade Nemačke.

To je izjavila govoreći na obeležavanju 15-godišnjice nemačko-srpske saradnje, u organizaciji ambasade Nemačke i nemačke razvojne organizacije GIZ. Čganovski je dodala da Srbija ima dug put pred sobom, ali da Nemačka podržava razvojne procese u Srbiji i to sa 1,8 milijardi evra.

Ministarstvo finansija uručilo je GIZ-u zahvalnice za uspešnu saradnju. Radoslav Sretenović, predsednik Državne revizorske institucije, koja je implementacioni partner GIZ-ovih projekata od 2016, ocenio je da saradnja sa ovom nemačkom institucijom predstavlja „značajan preokret u našim javnim finansijama“ i da je GIZ značajan partner DRI.

„Da bi recept za stabilne javne finansije uspeo moraju se obezbediti sastojci u vidu fine odgovornosti i efikasnog mehanizama eksternog nadzora. Uspostavljanje i obezbeđivanje efektivne finansijske odgovornosti zahteva uspostavljanje mreže internih i eksternih kontrolnih mehanizama, uz adektvatno računovodstvo“, istakao je Sretenović i dodao da će sistemski rad na ovom polju dati još bolje rezultate u budunosti.

Direktorka Poreske uprave Dragana Marković istakla je da su sa GIZ-om stvorili takav odnos da mogu da očekuju predloge za najbolja rešenja, jer je „GIZ fleksibilan i brz“.

– Korist koju imamo od saradnje sa GIZ-om je konkretna i upotrebljiva. Rad Poreske uprave ide u smeru primene najboljih međunarodnih iskustava, a iskustva koja nam prenose kolege iz Nemačke smatramo dragocenim i primenljivim u svakodnevnom radu. Tu bih izdvojila pomoć i podršku za jačanje preventivnog delovanja Poreske uprave kroz edukaciju poreskih obveznika u cilju izmirenja poreskih obaveza i podršku na usavršavanju zaposlenih u Poreskoj upravi“, rekla je Markovićeva, dodavši da je „poreski čas“ najnovija kampanja GIZ-a, koju je pratilo preko 1.000 đaka osnovnih škola. 
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari