Godinu dana otkad je počela da radi, e-pijaca gotovo da ne funkcioniše 1Foto: BETAPHOTO/ MILAN TIMOTIĆ

I dok u uslovima pandemije prodaja robe i usluga preko interneta raste u procentima koji se beleže stotinama, voće i povrće se sa domaće e-pijace vratilo na pijačne tezge.

Pre tačno godinu dana, usred vanrednog stanja, počele je da radi e-pijaca, na kojoj su stotine proizvođača voća, povrća, jaja, mleka, mesa ponudili svoje proizvode potrošačima. U tom trenutku pijace su bile zatvorene i za neke je to bio jedini način da svoju robu prodaju. Danas, međutim, e-pijaca iako i dalje radi i u ponudi ima više od 1.330 gazdinstava koji nude robu onlajn kupcima ona gotovo da ne funkcioniše.

„Da, još smo na e-pijaci, ali već dugo od toga nema ništa. To je radilo dok je trajalo vanredno stanje i posle toga ništa. Vratili smo se na tezge na pijacama“, kaže za Danas Mirjana Stošić Dimić, koja proizvodi povrće, sve od krompira, luka do rotkvica, spanaća, peršuna. U početku prodaja joj je išla dobro od kuće, ali odavno se vratila na tezge koje ima na Palilulskoj i Kalenić pijaci jer, kako kaže, ljudi vole da dođu na pijacu. Prodaja se nije poboljšala, napominje, već je i lošije nego pre krize.

Proizvodnjom povrća i to na veliko bavi se i Miljan Petrović iz sela Stajkovce kraj Vlasotinca. I on je svoju robu ponudio na e-pijaci.

„Otkad je počela ova situacija sa epidemijom i otkad sam izbacio na internet nijedan poziv nisam imao, iskreno nijedan“, kaže za naš list Petrović.

Kako uglavnom radi na veliko, ne zna, kaže, kako bi i prodavao da neko traži na manje, ne bi mu se isplatilo.

„Prodajem na veliko i ne znam kako će da bude ove sezone, čekamo da krene kupus za nekih deset dana. Za sada je dobro, samo se nadamo da neće da bude gore i da više neće da zatvaraju pijace“, ističe Petrović.

U ponudi gazdinstva Željka Gudžulića iz sela Trmbas kod Kragujevca je kozje mleko, kozja surutka i kozji sir.

„Imam 30 koza, i u ponudi sir i mleko, ali to uglavnom prodamo kod kuće, nemamo veliku proizvodnju, tako da se sve proda preko preporuke“, napominje on.

Kada je počela da radi e-pijaca on se registrovao, ali osim nekoliko poziva na početku, posle se više niko nije javljao. Ni on sam više nije obraćao pažnju na to.

„U početku je bilo poziva, ali posle ne sećam se da je neko zvao na osnovu toga. I ja sam slučajno saznao da to postoji i to zato što sam zvao Ministarstvo poljoprivrede zbog nekih dozvola i oni su mi za to rekli. Očigledno da su loše promociju uradili“, ističe Željko Gudžulić.

Mlečne proizvode, najviše sir i kajmak, ali i jagnjad u ponudi na e-pijaci ima i Ratko Aksentijević iz Dražinića.

„Niko se nije javljao preko e-pijace, možda jedno ili dvoje“, kaže Aksentijević.

Prodaja inače ide slabije, napominje, ali se oni trude da se ozbiljnije organizuju.

„Radimo organsku proizvodnju, imam i firmu za grupnu sertifikaciju, tako da je sada 200 domaćinstava udruženo i imamo više od 1.500 grla goveda koja su u organskom statusu“, ističe Aksentijević i kaže da uprkos što izgleda da imaju dosta teško je prodati velikim kupcima.

„Još nemamo količinu, bez obzira što izgleda da je mnogo, opet nedostaje količina, jer lakše se proda 5.000 grla nego 50“, kaže Ratko Aksentijević.

Nekoliko dana nakon što je otvoren portal e-pijaca Ministarstva poljoprivrede aprila 2020. bilo je prijavljeno više od 720 proizvođača, juče ih je bilo više od 1.330. Prijava je besplatna, a kupci na mapi Srbije koju vide čim uđu na sajt mogu da izaberu koji im region odgovara, koja vrsta proizvoda ili koji proizvođač, da ga pozovu i naruče to što žele.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari