Vučić: Ne mislim da je Deklaracija Skupštine Srbije o Srebrenici bila dobra 1foto (BETAPHOTO/PREDSEDNIŠTVO SRBIJE/DIMITRIJE GOLL)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da ne misli da je dobra Deklaracija Skupštine Srbije o osudi zločina u Srebrenici, koja je usvojena 2010. godine, iako u njoj nije pomenut termin genocid.

Komentarišući izjavu lidera Pokreta slobodnih građana (PSG) Pavla Grbovića, koji je ocenio da iako se u toj deklaraciji ne spominje reč genocid, „ne znači da on nije priznat“, Vučić je kazao da „svako ima pravo na svoje mišljenje“ i da je to „legitiman politički stav“.

„Ne mislim da je ta Deklaracija bila dobra, mislim da ju je sastavljao spoljni faktor. Ne mislim, nego znam, ali svako ima pravo na svoje mišljenje. Oni misle da Srbija treba da prizna Kosovo, oni misle da Srbija treba da prihvati rezoluciju o genocidu bez borbe, bez ičega, mi ne mislimo tako. To je u redu, politička borba, svako ima pravo na to. Neka narod proceni ko njegove interese bolje štiti“, rekao je Vučić srpskim novinarima u Njujorku.

Skupština Srbije usvojila je 2010. godine Deklaraciju, koja se poziva na presudu Međunarodnog suda pravde kojom je utvrđeno da je u Srebrenici jula 1995. godine izvršen genocid, i u tekstu se osuđuje zločin na način utvrđen presudom pomenutog suda, bez pominjanja termina genocid.

Vučić se osvrnuo i na temu izbora 2. juna, navodeći da će se priključiti predizbornoj kampanji Srpske napredne stranke čiji je član, ukoliko ga pozovu.

„Ja ću se svakako uključiti u nekom trenutku, ali tamo pre 10. ili 16. maja mi ne pada na pamet. Imam mnogo važnijih poslova od stranačkih stvari. A za ovo posle ću pomoći, ako to od mene budu tražili moje stranačke kolege i prijatelji. Tražili su da im dam ime za listu, ja sam to prihvatio i to je u redu, podrazumeva se, a budu li tražili da učestvujem, pomoćiću im i verujem da ćemo pobediti“, kazao je on.

Upitan o stavu dela opozicije da bojkotuje izbore, Vučić je kazao da ga ta tema ne zanima, kao i da o tome „ne razmišlja niko u Srbiji“.

„Ljude zanima hoćemo li da sačuvamo nacionalni ponos, kako će država da se odnosi prema svim pritiscima i prema svemu drugom. Verujte mi na reč da u ovom trenutnu niko ne razmišlja šta se događa 2. juna“, naveo je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari