Brnabić: Vlada nastavlja dijalog sa privredom i udruženjima za poboljšanje pozicije Srbije 1Foto: Beta/SLOBODAN MILJEVIC

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da će Vlada Srbije nastaviti da vodi otvoren dijalog sa privredom i udruženjima poput Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) kako bi se došlo do najboljih rešenja u cilju ekonomskog rasta i unapredjenja pozicije Srbije na medjunarodnim listama konkurentnosti.

„Dosadašnja saradnja je dala konkretne rezultate i zahvaljujemo se na podršci i inicijativama. Iz tog razloga NALED vidimo kao pouzdanog partnera u daljem sprovođenju reformi“, istakla je Ana Brnabić na godišnjem koordinacionom sastanku sa rukovodstvom Nacionalne alijanse za lokalni i ekonomski razvoj (NALED) povodom pet strateških oblasti saradnje Vlade i NALED-a, za narednu 2019. godinu.

Strateški prioriteti o kojima se govorilo, kako je saopštila Vlada Srbije, jesu smanjenje sive ekonomije i poreskog opterećenja, razvoj elektronske uprave i elektronskog poslovanja, rešavanje pitanja imovine i unapredjenje planiranja i izgradnje, razvoj sektora poljoprivrede i sektora zdravstva.

Na današnjem sastanku najavljeno je da će početkom godine biti usvojen revidiran Nacionalni program sa Akcionim planom za 2019. godinu, što izmedju ostalog podrazumeva transformaciju Poreske uprave, podsticanje preduzetništva, proširenje obuhvata fiskalizacije, registar neporeskih nameta i razvoj softvera za inspekcijski nadzor.

Plan je i da se u prvom kvartalu 2019. godine, formiraju radne i zajedničke grupe za izradu propisa, relevantnih za stvaranje boljih uslova za poslovanje, piše u saopštenju.

Primera radi, kako se dodaje, u sektoru hrane i poljoprivrede fokus će biti na izradi novog Zakona o bezbednosti hrane, u domenu eUprave za izradu propisa koji regulišu bezgotovinsko plaćanje, dok se u oblasti zdravstva nastavlja razgovor predstavnika NALED-a, Ministarstva zdravlja i RFZO o racionalizaciji dugova zdravstvenih ustanova i apoteka.

Osim toga, pred donosiocima odluka uskoro bi trebalo da se nadju i preporuke iz NALED-ove prve Sive knjige zdravstva. Medju važnijim je optimizacija i digitalizacija procedura, a prvi rezultati očekuju se sa procedurom iz oblasti stavljanja lekova na listu, koja će višestruko smanjiti broj potrebnih koraka i dokumentacije i za privredu i za RFZO (sa 30 na 2 sata), a pacijentima omogućiti lakši pristup lekovima.

Na skupu su izloženi predlozi poput uvodjenja online aukcije u izvršnom postupku, što bi doprinelo boljem položaju Srbije na Duing Biznis listi i smanjilo korupciju.

Predsednik Upravnog odobra NALED-a Vladimir Novaković rekao je da je prethodna saradnja donela opipljive rezultate za privredu i gradjane.

„U 2018. godini smo zajedno pokrenuli i dobrim delom realizovali niz važnih inicijativa poput reforme katastra, regulisanja sezonskog rada, poreskih olakšica za početnike u poslovanju, ukidanja pečata i izrade regulatornog okvira za razvoj e-poslovanja“, rekao je Novaković, a prenela Vlada Srbije.

Dodao je da je sa premijerkom i njenim timom dogovoreno da u godini pred nama resorne institucije još intenzivnije rade na smanjenju administrativnog i parafiskalnog opterećenja privrede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari