Grad ne zna zašto je odlučio da ljudima sruši lokale 1Foto: Mirjana Stevanović

Tek za desetak dana Komisija za planska akta Beograda će na zatvorenoj sednici razmotriti primedbe koje su privrednici iz Poslovnog centra „Stankom“ izneli uoči usvajanja detaljne regulacije tog dela grada kojom je predviđeno rušenje njihovih lokala da bi na tom prostoru Šoping centar „Brdo“, firma Zorana Janjuševića, izgradila višespratni poslovno-stambeni kompleks.

Velika sala na 20. spratu Gradske uprave bila je juče mala da primi stotinak preduzetnika koji su želeli da prisustvuju javnoj sednici Komisije za planska dokumenta, ali jedini odgovor na brojna pitanja koja su postavili Sekretarijatu za urbanizam, Komisiji i Urbanističkom zavodu Beograd bio je: dobićete pisani odgovor.

Oni su pokušali da ukažu kako niko od vlasnika lokala, koji su pre više od dve decenije kupili lokale, uknjižili ih i razvijaju u njima svoj biznis, nije bio obavešten da su gradske vlasti prihvatile inicijativu i uplatu Šoping centra od 30.000 evra kako bi ušle u izradu regulacionog plana. Nisu bili obavešteni ni u fazi koja je nazvana „rani javni uvid“, u decembru prošle godine, u kojoj je predstavljeno faktičko stanje, iako u njemu nije ucrtano nekoliko objekata, niti kasnije kada je plan kojim je namena prostora gde imaju vlasništvo, promenjena u korist Janjuševićeve firme.

– Morate aktivno da pratite oglase, ne očekujte da dobijete informacije jer niko nije bio u obavezi da vas o tome obavesti – objasnio je Đorđe Milić, pomoćnik u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, koji je, kako je rekao, zadužen da prati rad gradske Komisije.

Milić je naglasio da se kod izrade svakog plana mora voditi računa o ekonomskoj opravdanosti, ekološkoj održivosti i socijalnoj prihvatljivosti.

– Sva tri uslova koja ste naveli ispunjava i sadašnji kompleks lokala i poslovnog prostora. Da li to što je regulacioni plan urađen, znači da postoji nečija jača ekonomska opravdanost, jača ekološka održavost i veća socijalna prihvatljivost – upitala je Marija Vasić, pravna zastupnica Udruženja vlasnika lokala u Poslovnom centru „Stankom“. Nije dobila odgovor.

Ona je zatražila i informaciju da li je pre izrade regulacionog plana utvrđeno da postoji javni interes da se deo sadašnjih objekata u privatnom vlasništvu sruši kako bi se izgradio privatni stambeno-poslovni kompleks. Utvrđeno je da takvog dokumenta nema, pa se ne može govoriti ni o eksproprijaciji, ali ni o investitoru koji bi pokrenuo proces rušenja i izgradnje. „Investitor se pojavljuje tek kada ima građevinsku dozvolu, a to bez dokaza o vlasništvu prostora, ne može da dobije“, kažu predstavnici Urbanističkog zavoda Beograda.

Predsednik Komisije, gradski arhitekta Milutin Folić, obećao je da će Komisija ozbiljno razmotriti primedbe i doneti odluku o kojoj će podnosioce primedbi obavestiti.

Kad „baja“ reši da gradi

– U Poslovnom centru Stankom imam uknjižena dva spojena lokala, ukupno 640 kvadrata sa upotrebnom dozvolom. Tu je lekarska ordinacija u kojoj supruga i ja radimo godinama. Na tom mestu, prema novom planu, nalazi se ucrtan trg. Kako da objasnim pacijentima, kako svojoj deci, da se pojavio „baja“ koji hoće da gradi, i da mi tu ne možemo ništa – upitao je doktor Srđan Milićević, jedan od vlasnika čiji objekat ne postoji u novim planovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari